Gazete Vatan Logo

İnşaatçı kredi verince öz sermaye ihtiyacı arttı

Faiz yükseldiği için kredili satışların azaldığını söyleyen Özcan Tahincioğlu, “Artık geliştiriciler kredi kullandırıyor. Bu da öz sermaye ihtiyacını artırıyor. Sermayesi güçlü olmayan satışta zorlanır” dedi

İnşaatçı kredi verince  öz sermaye ihtiyacı arttı

Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 2017 yılının Tahincioğlu için rekorlar yılı olsa da gayrimenkul sektörünün geneli için ‘zor bir yıl’ olduğunu belirterek, başta yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle tüketicinin alım yapmakta zorladığını söyledi.

Banka kredili konut satışlarının giderek azaldığını belirten Tahincioğlu, “Faizlerin yüksek olduğu dönemde tüketici banka kredisi kullanmak istemiyor. Bu yüzden geliştirici firmalar kendileri kredi kullandırıyor. Ancak bunun da firmaya maliyeti var. Bu durum şirketler için öz sermaye ihtiyacını artırıyor. Sermayesi güçlü olmayan şirketler kredi imkanı sunamadıkları için satışlarda sıkıntı yaşayabilir. Sermayesi güçlü olanlar satışların durgun olduğu zamanlarda da ayakta kalabiliyor” diye konuştu.

Zam baskısı had safhada

Nidapark İstinye’nin örnek dairesinde düzenlediği toplantıda gayrimenkul sektörünü değerlendiren Tahincioğlu, artan maliyetler, yükselen faizler, uzayan vadeler ve artan öz sermaye ihtiyacının yanında kârlılığın düştüğünü ifade ederek, şirketlerin bu dönemi zor geçirebileceğini vurguladı. Sektörde bu koşullarda zam yapmanın zor olduğunu da anlatan Tahincioğlu, “Ancak zam baskısı had safhada. En azından enflasyon oranında zam yapmak gerekiyor. Sene sonuna kadar yüzde 15-20 zam ihtiyacı var” dedi. Tahincioğlu, bu dönemin şirketler için olmasa da yatırımcılar için fırsatlar barındırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Balon değil köpük var

Özcan Tahincioğlu, geçen yıl 1.4 milyon konutun satıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Gayrimenkulde balon yok. Ancak bu, semt veya şehir bazında köpükler oluşmuyor demek değil. Genel bir problem yok. Sektörde balon değil köpük var. Bu gibi sinyalleri göz ardı etmemek lazım.”

İFM’de kamuyu bekliyoruz
İstanbul Finans Merkezi’nde hayata geçirdikleri projenin kabasını bitirip beklemeye geçtiklerini ifade eden Özcan Tahincioğlu, “Kamu kurumları bu projede biraz geriden geliyor. Biz hızlı ilerledik, şimdi onların bize yetişmesini bekliyoruz” dedi. Finans merkezinin bir gayrimenkul projesi olmaktan çıkmak zorunda olduğunu kaydeden Tahincioğlu, “Zaten Maliye Bakanı Naci Ağbal da projeye yönelik çalışmalardan söz ediyor. Bu projeye inancımız tam” diye konuştu.
2.5 milyar TL ciroyla sektörün lideri oldu
TAHİNCİOĞLU, 2017’de Bomonti, Küçükyalı, İstinye ve Kağıthane ile devam eden projelerinde konut, ofis ve dükkandan oluşan 1.454 bağımsız birimin satışını gerçekleştirerek, yılı 2.5 milyar lira ciroyla kapattı. Bu satış rakamıyla ‘sektör lideri’ olduklarına dikkat çeken Özcan Tahincioğlu, “Rekorlarla dolu bir yıl oldu. 2018’de de yine kendi rekorumuzu kırmayı hedefliyoruz” dedi. Şu anda 4 bin 567 bağımsız bölümün inşasına devam eden Tahincioğlu, gayrimenkul yatırım fonlarına (GYF) yaptığı 376 milyon liralık satışla dikkat çekti. Tahincioğlu, “Ofis projemiz Nidakule Ataşehir Batı’nın tamamını tek seferde İş Portföy Birinci GYF’na sattık. Ayrıca ÜNLÜ & Co iştiraki ÜNLÜ Portföy Birinci GYF ve Ak Portföy Yönetimi Anonim Şirketi Birinci GYF’na da satış gerçekleştirdik” diye konuştu.
İstinye’de en düşük fiyat 1.8 milyon TL açılıyor
Özcan Tahincioğlu, Nidapark İstinye hakkında şu bilgileri verdi: “Projede 538 bağımsız birim bulunuyor. 2 ayda projenin yüzde 30’u satıldı. Projede 3 ayrı mahalle var. 90 metrekarelik 2+1 daire için en düşük fiyat KDV hariç 1 milyon 850 bin lira. Metrekare fiyatı 15 bin 800 lira oluyor. Projede 2+1, 3+1 ve 4+1 ile daha geniş konutlar bulunuyor. Peşin ödemede yüzde 20 indirim uyguluyoruz, ayrıca Emlak Konut kampanyaları da geçerli.”

Haberin Devamı