Gazete Vatan Logo

İnşaata güven azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu sektörelgüven endeksini açıkladı.

İnşaata güven azaldı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sektörel güven endekslerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1.1, inşaat sektöründe ise yüzde 2,4 oranında azalırken perakende sektöründe yüzde 0,1 artış kaydetti.

Hizmet Sektörü Güven Endeksi Yüzde 1,1 Düştü

Hizmet sektöründe yüzde 1,1 oranında azalan endeks Eylül ayındaki 99.5 düzeyinden, Ekim ayında 98.3 değerine düştü. Söz konusu düşüşün "girişim yöneticisi sayısının azalması" sebebiyle meydana geldiği kaydedildi.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 0.6, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 1.5 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 1.3 azaldı.

Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi Yüzde 0,1 Arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.1 artarak, Eylül ayındaki 103.8 düzeyinden, Ekim ayında 103.9 değerine yükseldi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artışın "girişim yöneticisi sayısının artmasından" kaynaklandığı bildirildi.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 1.0 ve mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 2.6 artarken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 2.7 azaldı.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Yüzde 2,4 Azaldı

Haberin Devamı

Sektörel güvenendekslerindeki en büyük düşüş ise inşaat sektöründe meydana geldi. İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 2.4 azalarak, Eylül ayındaki 83.6 düzeyinden, Ekim ayında 81.6 değerine düştü.

İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış ise "girişim yöneticisi sayısının azalmasından" kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 1.8 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2.8 azaldı.