Gazete Vatan Logo

İnşaat şirketi ‘Şartname ne diyorsa yaptık’ diyor

Adeta küle dönen Gaziosmanpaşa Hastanesi binasını yapan inşaat şirketi inşaatı kurallara ve şartnamaye uygun yaptığını savunurken yalıtım malzemesinde sorun olduğu belirtiliyor.

İnşaat şirketi ‘Şartname  ne diyorsa yaptık’ diyor

İstanbul Gaziosmanpaşa’da önceki gün yanan hastane inşaatını, Ankara merkezli Serel Yapı tamamlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün ihale ettiği işi, 2010 yılında üstlenen inşaat şirketi, teknik şartnameye uygun hareket ettiklerini savundu. VATAN’a konuşan Serel Yapı’nın yetkililerinden Murat Toptaş, “Biz kamuya iş yapan, taahhüt firmasıyız. Teknik şartnamelerimizde kullanacağımız ürüne, renge, markaya kadar her şey belli oluyor. Şartnamelerde TSE ve CE’ye uygun ürünler yer alır, biz de bu malzemeleri kullandık. 2011 yılında yangın çıktığında, Bakanlığa dış cephede kullandığımız ürünü değiştirmek için sözlü olarak başvurduk ancak ürün o dönemin en iyisiydi ve alternatifi yoktu. Bu nedenle şartnameye uygun olarak devam etmemiz istendi. Biz şartname ne dediyse onu yaptık, hiçbir taahhüt firması kafasına göre ürün kullanamaz” açıklamasını yaptı.

İtfaiye amiri: Çökmez

Gaziosmanpaşa İtfaiye Grup Amiri Abidin Vişne, “İçeride daha çok ofis kısımlarında sıkıntı var. Yataklı yerlerde yanma yok. İçeride ciddi bir tahribat yok. Dışarıdaki tahribat çok daha fazla” ifadesini kullandı. “İhmal olup olmadığı araştırmalar sonucunda netleşecek. Şuanda da çökme tehlikesi yok” diyen Abidin Vişne, “Dış cephede kullanılan malzemelerin kaliteli mi değil mi onu şuanda söylemek çok doğru olmaz. İncelemeler sonucunda ortaya çıkacak. Genel olarak baktığımızda dış cephede kullanılan kaplama malzemelerin yanmaya mukavemetli olması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Son kat yanıcı maddeyle kaplanmış aradaki boşluk da baca etkisi yapıyor’

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, uygulamada ‘yanlış üzerine yanlış’ yapıldığını belirterek, 2011’de çıkan yangından sonra şantiyeye gelerek, yanlışların altını çizdiklerini ancak herhangi bir değişikliğin yapılmadığını söyledi. Şen, dış cephede yanıcı malzeme kullanıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: Burada giydirme cephe hatası yapılmış. Giydirme cephelerle mantolamayı karıştırmamak gerekiyor. Mantolama cephenin üzerine yapıştırılır. Hangi malzeme kullanılacağı belirlendikten sonra üzerine sıva yapılır. Sıva yanmaz bir malzemedir. Burada hem son kat malzeme yanıcı, arada boşluk var ve yanıcı malzeme yani köpük kullanılmış. Her biri yanlış. Aradaki hava boşluğu baca etkisi yaratıyor. Bu da yangının şiddetini artırıyor. Giydirme cephelerde zor yanıcı ya da hiç yanmaz malzeme kullanılmasını öneren Şen, bu ürünün yalnızca yüzde 20 fiyat farkı oluşturacağını söyledi.

Haberin Devamı