Gazete Vatan Logo

İnşaat demiri krizine ithalatla geçici çözüm

İnşaat sektöründeki demir krizini çözmek için ‘ithalat’ çözümü geliyor. Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri duyuracağız” dedi

İnşaat demiri krizine ithalatla geçici çözüm

Son günlerde inşaat sektöründe demir sıkıntısı yaşanıyor. Piyasada demir bulmakta zorlanan müteahhitler, fiyatların yüksekliğinden de şikayet ediyor. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında tonu 1.200 lira olan demirin tonu şu anda piyasada 2 bin-2 bin 200 lira arasında satılıyor. İnşaat sektörü temsilcileri, geçtiğimiz günlerde bu sorunu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile de paylaşmıştı. Zeybekci, demir sıkıntısının çözülmesi için adım atıklarını belirterek, “Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız” dedi.

200 TL’lik spekülatif artış

Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Marka Türkiye Konferansı’nda soruları yanıtlarken demir sektörüne de değindi.

Zeybekci, şu açıklamayı yaptı: “Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de özellikle inşaat sektöründeki demirle ilgili geçici olduğunu zannettiğimiz bir yükseliş gördük. Dünya piyasalarındaki gerek külçe fiyatları gerek ham madde fiyatları gerek dünya borsalarındaki fiyatlara baktığımız zaman Türkiye’de suni olduğuna inandığımız bir geçici artış gördük. Ancak bakınca geçici artış kalıcı hale geliyor. Ürünün bulunamaması... Ton başına yaklaşık olarak 200 liranın üzerinde bir spekülatif artış gördük. Bunun üzerine bakanlık olarak çalışmaları yaptık. Çalışmalarda aradaki spekülatif marjı da bir nevi tespit ettik. Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız.”

Haberin Devamı

İhracat 155 milyar $’a büyüme % 4.4’e çıkacak

GELECEK dönemde Türkiye’yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Nihat Zeybekci, 2017’yi yeniden başlangıç yılı olarak gördüklerini söyledi. Zeybekci, şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada da yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki

153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. 2017’de ilk defa birinci çeyrekte göreceksiniz. İhracatın büyümeye net desteğini göreceğiz. İlk çeyrek büyüme rakamları geldiğinde göreceksiniz, inşallah hayal kırıklığına uğramayız, ihracatın büyümeye yüzde 1.5’in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4’ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4.4’lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz.”

Haberin Devamı

Hazırlıksız yakalandılar

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, demirde ton fiyatlarının şu anda 2 bin liranın üzerinde olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Uluslararası piyasaların getirdiği maliyet artışı var. Dolar kurunun yükselişinden kaynaklı yüzde 20 artış oldu. Demir üreticileri de bu yıl önemli miktarda ihracat yaptı. Ayrıca referandum sonrasında inşaat sektöründe yatırımlar artınca iç talep de yükseldi ve demir üreticileri hazırlıksız yakalandı. Fiyatların düşmesi için iç piyasada üretimin artması gerekiyor. Bu fiyatlar müteahhitleri zorluyor.”