Gazete Vatan Logo

İnönü yüzünden istifa eden 9 AK Partili bakan!

7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerden 3 ay önce Anayasa'nın 114. maddesi gereği, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Lütfi Elvan görevlerinden istifa etti. Adalet Bakanlığına Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Feridun Bilgin 6 Mart itibariyle göreve başlayacak.

3 saatin faturası 56 yıldır devam ediyor

Söz konusu 3 bakanın anayasal zorunluluk olarak seçim öncesi istifa etmesinin İsmet İnönü ve CHP ile ilgisi var. İsmet İnönü 1959’da Kayseri’ye giderken treni güvenlik sebebiyle 3 saat durdurulur. İhtilal olunca da darbeciler bunu unutmaz ve anayasaya “Seçime 3 ay kala Ulaştırma Bakanı görevi bırakır” maddesini ekler. Daha sonra Adalet ve İçişleri bakanları da listeye ilave edilir. 1961 Anayasası’ndaki bu 109’uncu madde, 1982 Anayasası’ndaki 114’üncü maddedir.

İnönü yüzünden istifa eden 9 AK Partili bakan

2002 seçimleri ile iktidara gelen AK Parti’nin dokuz bakanı anayasanın 114. Maddesi gereğince istifa etti. 2007 seçiminden önce Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım görevlerinden istifa etmişti. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerden önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadaullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım istifa etmişti. 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerden önce ise İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Lütfi Elvan görevlerinden istifa etti. (YENİŞAFAK)

Haberin Devamı