Gazete Vatan Logo

İnönü‘de hızlı futbol oynatacak çim

Dünyanın en önemli statlarının altyapısını hazırlayan Support in Sport firmasının Doğu Avrupa’dan sorumlu yönetim kurulu üyesi agronomist İlyas Kobal, Vodafone Arena’ya uygulanacak olan ‘hibrit çim sistemi’ni anlattı

İnönü‘de hızlı futbol oynatacak çim

Birinci kat: Hibrit çim / 2 cm

Hibrit çim: 2 cm doğal çim, İtalya’dan geldi. Dünya üzerindeki en gelişmiş hibrit teknolojisi Beşiktaş’ın stadına uygulanacak. 2 cm aralıklarla 20 cm uzunluğundaki sentetik lifleri zemine çakılacak. Ardından da doğal çimler kullanılacak. Sentetik lif ve doğal çim sahalarda mükemmel bir mukavemet gösteriyor.

İkinci kat: Toprak ve kök bariyeri / 15 santim

Ormanların zemininde bulunan; ağaçların kabukları, dalları ve yapraklarının yere düşmesi ile oluşan, “torf” denilen organik malzemenin ince kumla karıştırılmasından oluşan tabaka. Malzemedeki kum, suyun alta iyi geçmesini sağlıyor, torf ise üzerinde bitki yetiştiği için üst tabakadaki çimi besleyecek ve nemli tutmasına yardımcı oluyor.

Üçüncü kat: Suyu hızla emen geçirgen tabaka / 25 santim

Çakıl tabakası ile vegetasyon arasındaki suyun geçişini sağlayan kum tabakası. Vegetasyon tabakasındaki aynı kum olması gerekiyor bu tabakanın derinliği. Laboratuvarda çeşitli testlerden sonra oluşturuluyor ve optimum su geçirmesi için de testler yapılıyor. Derinlik, her stat için farklı.

Haberin Devamı

Dördüncü kat: Alttan havalandırma ve vakum

Suyun drenaj boruklarına rahat süzülümünü sağlayan çakıl tabakası. Çakıl tanelerinin çapı ve dayanıklılığı önemli, ki drenaj boruları tıkanmasın. Çakıllar laboratuvarda test edildi ve yuvarlak köşeli çakıllar seçildi. Bu özellikteki çakıllar, Tekirdağ‘da bir taş ocağında bulundu ve özel eleme işleminden sonra 3 ile 10 mm büyüklüğüne getirildi. İçine 4’er metre aralıklarla drenaj boruları döşendi.

Rakipler bu zemine alışık değil

İlyas Kobal zemini şöyle anlatıyor, ‘’Hibrit çim hızlı oynayan takımlar için avantaj. Bu avantajı kullanmak adına zaten hibritle oynayan kulüplerin çoğu antrenman sahalarında hibriti kullanıyor. Biz de bunları örnek aldık. Topun yere değdikten sonra hızlanması futbolcu için büyük avantaj diyebiliriz. Rakip takımlar için dezavantaj olacağına inanıyorum. Rakiplerin alışık olmadıkları bir zemin olacak.’’

15

İngiltere’de 18 Premier Lig kulübünün 15’inin tercih ettiği sistem uygulanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un iklimine uygun zemin

Agronomistler Vodofone Arena’da hibrit ve alttan havalandırma vakum sistemi denilen sistemleri adapte ederek bir proje çalışmasında bulunacak. Sonra bunu İstanbul ikliminde ve Beşiktaş için de nasıl özelleştirebilirler diye çalışacaklar. Isıtma ve soğutmayı da adapte edildiği bir havalandırma ve vakum sistemiyle beraber kum ağırlıklı bir profil oluşturduktan sonra çimler ekilecek.

33

Sahanın drenaj projesi İstanbul’un 33 yıllık ortalama yağış istatistiklerine göre belirlendi.