Gazete Vatan Logo

İngiltere en sıcak ikinci kışını yaşıyor

Antarktika kıyılarında eskiden buzullarla kaplı bölgede artık turuncu deniz yıldızı, vantilatör yüzgeçli buz balığı ve deniz hıyarı kümeleri gibi egzotik yaratıklar görülmeye başlandı

Merkezi Brüksel'de bulunan Kutup Vakfı tarafından bölgeye yapılan ve 14 ülkeden bilim adamlarının katıldığı 2,5 ay süren inceleme gezi sonucu, eskiden buzla kaplı olan bölgede şimdi egzotik türlerin görülmeye başlandığı tespit edildi.

Küresel ısınmanın eriyen buzulların sorumlusu olduğunu belirten bilim insanları, son 12 yıl içinde bölgede en az 5 bin yaşında iki büyük buzulun yıkılıp eridiğini ve başka buzulların da erimesinin beklendiğini kaydettiler.

İlk kez bölgenin yabanıl yaşamının kataloğunu çıkaran bilim adamları, Antarktika kıyılarından kopan buzulların doğrudan küresel su seviyesinin
yükselmesine neden olmayacağını, bu dev buz kütlelerinin Antarktika'nın kıyıya yaklaşmasını engelleyen bir baraj gibi davranacağını düşündüklerini belirttiler.

Bölgede yeni gördükleri egzotik yaratıkların buralarda yeni yaşamakta olan türler olup olmadığının anlaşılması için laboratuvar ortamında incelemelerini sürdüreceklerini kaydeden bilim adamları, Antarktika'dan 1974'ten bu yana 1,5 milyon hektar buzulun koptuğunu belirtiyorlar.

İNGİLTERE'DE EN SICAK İKİNCİ KIŞ
Öte yandan, İngiltere Meteoroloji Kurumunun verilerine göre, İngiltere 5,57 derecelik sıcaklık ortalamasıyla en sıcak ikinci kışını geçiriyor. 1914'ten bu yana sıcaklık kayıtlarını tutan İngiliz Meteoroloji Kurumu, Güney İngiltere'nin 6,53 dereceyle 1989-90'daki 6,49 derecelik rekoru kırdığını bildirdi. İngiltere'de en sıcak kış, 5,82 derece ortalamasıyla 1988-89'da görülmüştü.

Haberin Devamı