Gazete Vatan Logo

İngiltere’den bankalar için ikinci önlem paketi

Ekim ayında bankaları kurtarmak için 55 milyar dolarlık plan açıklayan İngiltere ikinci bir paketi devreye soktu.


İngiltere Hükümeti, bankacılık sistemini desteklemek için ikinci önlem paketini açıkladı. Planla, bankaların riskli varlıkları için oluşturulan garanti programı sayesinde, bankaların tekrar normal bankacılık faaliyetlerine dönerek kredi verir hale getirilmesi amaçlanıyor. Hükümet yetkilileri, Ekim ayında açıklanan 37 milyar sterlinlik (55 milyar dolar) kurtarma paketinin ekonomiyi canlandırmaya ve bankaların kredi vermesini istenilen seviyeye çekmeye yetmediği için, ikinci bir pakete ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Milyarlarca sterlin tutarındaki yeni plan, bankaların riskli varlıkları için garanti programı oluşturulmasını içeriyor. Hükümet, bankaları yeni kayıplara karşı garanti ederek, normal kredi verme işine dönmeleri konusunda teşvik etmeye çalışıyor. Plan, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na da enflasyon hedefine ulaşmaya yardım etmek için varlık satın alabilme yetkisi tanıyor.

İngiltere Merkez Bankası, bankaların elindeki nakiti artırabilmek için varlık satın almak yoluyla harcamak üzere 50 milyar sterlinine sahip olacak. Satın alınacak varlıklar, batık varlıklar değil Hazine tarafından garanti altına alınmış varlıklar olacak, ancak piyasalarda şu an alım satımı zor olan borçları da içerebilecek. Yeni paketle, İngiltere Hükümeti’nin, The Royal Bank of Scotland’ın (RBS) 5 milyar sterlin tutarında imtiyazlı hissesi de adi hisseye çevriliyor. Devletin bankadaki yüzde 58’lik hissesi de neredeyse yüzde 70’e yükseliyor.

RBS hisseleri yüzde 65 düştü

İngİltere’nİn bankaları kurtarma planına rağmen piyasalarda tedirginlik azalmadı.

Royal Bank of Scotland’ın (RBS), 2007 yılında ABN Amro’nun bazı bölümlerini satın almasından kaynaklanan zararlarının etkisi ile 2008 yılında 20 milyar sterlinin üzerinde zarar etti. RBS, ABN Amro’nun satın alınmasından kaynaklı kayıplar hariç tutulduğunda ise 2008 yılı zararının 7-8 milyar sterlin aralığında olduğunu bildirdi.

Gelişmelerin ardından RBS hisseleri yüzde 65 değer kaybederek son 23 yılın en düşük seviyesine indi.


Danimarka da kurtarma paketi açıkladı

Fİnans sektörüne yönelik kurtarma paketi açıklayan bir diğer ülke de Danimarka. Danimarka, bankalar ve mortgage kuruluşları için 18 milyar dolarlık kurtarma planı hazırladı. Üzerinde anlaşmaya varılan plan, bankaları ve mortgage kuruluşlarını derinleşen kredi sıkışıklığından korumayı amaçlıyor. Danimarka, 10 Ekim’de mevduata ve interbank kredileri için devlet garantisi sağlamıştı.

Haberin Devamı