Gazete Vatan Logo

Tarihi referandumda İngiltere AB'den ayrılığı seçti!

İngiltere’de tarihi oylama sona erdi. Resmi olarak Büyük Krallık'ın AB'den ayrıldığı açıklandı.

Tarihi referandumda İngiltere AB'den ayrılığı seçti!

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, şu ana kadar yapılan sayımlara göre yaklaşık 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.

AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluştu.

Milyonlarca seçmen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalıp kalmamasını belirlemek üzere dün sandığa gitti. Resmi rakamlara göre BBC News; AB’den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranı 48’de kaldığını duyurdu.

İngiltere bu sonuçla 43 yıllık Avrupa Birliği macerasını noktalandırmış oldu. Londra ve İskoçya, Avrupa Birliği'nde kalma yönünde eğilim gösterirken, Galler ve İngiltere'nin kuzeyindeki vatandaşlar genellikle ayrılık için oy kullandı.

FARAGE 20 YILDIR PROPAGANDA YAPIYORDU

Ayrılık yanlısı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi Lideri Nigel Farage, sonuçları 'Birleşik Krallığın Bağımsızlık Günü' olarak değerlendirdi. Farage yaklaşık 20 yıldır Birleşik Krallığın AB'den ayrılması için çalışmalar yapıyordu. Bu zaferi görkemli bir şekilde kutlayacaklarını kaydeden Farage, "Bu Birleşik Krallık'ta yaşayan sıradan insanların zaferi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CAMERON'UN KOLTUĞU TEHLİKEDE!

AB’den çıkma yönünde karar almasıyla, AB üyeliğinin en önemli savunucularından birisi olan Başbakan David Cameron’un da görevi tehlikeye girdi. İktidardaki Muhafazakar Parti bölünmüş durumda. 80’den fazla Muhafazakar Parti milletvekilinin altına imza attığı bildiride Cameron’a ‘İstifa etme’ çağrısı yapıldı. Bildiriyi imzalayanlar arasında ‘AB’den ayrılalım’ kampının başını çeken eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile Adalet Bakanı Michael Gove da bulunuyordu. Ancak çok sayıda milletvekilinin de bildiriyi imzalamayı reddettiği ifade ediliyor.

DIŞİŞLERİ 'İSTİFA YOK' DEDİ

İngiltere Dışişleri Bakanı ise Cameron'un istifa etmeyeceğini söyledi. Cameron'un ilerleyen dakikalarda bir açıklama yapması bekleniyor. BBC'nin siyaset editörlerine göre David Cameron'un bu açıklaması 'birlik ve beraberlik' temalı olacak.

Haberin Devamı

ÇIKIŞ NASIL OLACAK?

Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak ve taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB anlaşmaları İngiltere için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı, AB ve İngiltere’nin oybirliğiyle mümkün olabilecek.

İngiliz vatandaşlarının AB ülkelerine seyahat etmek için vize almaları gerekip gerekmeyeceği ise AB ile varılacak anlaşmaya bağlı olacak. Ülke, birlikten çıkmasına karşın ortak pazarda kalmayı sürdürürse vatandaşları da AB ülkelerinde çalışmaya devam edebilecek. Ancak İngiliz hükümeti AB vatandaşlarına çalışma izni kısıtlaması getirirse kendi vatandaşlarının da AB ülkelerinde çalışmak için vize almaları gerekecek.

Haberin Devamı