Gazete Vatan Logo

İngiliz milletvekilini öldüren zanlıya ömür boyu hapis cezası

İngiliz milletvekili Jo Cox'u öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Thomas Mair, cinayetten suçlu bulundu.

İngiliz milletvekilini öldüren zanlıya ömür boyu hapis cezası

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada yargıç, 53 yaşındaki Mair'i, iki çocuk annesi Cox'u öldürmekten suçlu bularak, ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Mair, yargılaması boyunca hakkındaki cinayet suçlamalarını ne reddetti ne de kabul etti. Sanık, ayrıca savunmada da bulunmadı. Mahkemede, saldırı sırasında Mair'in, "Bu Britanya için", "Britanya'yı bağımsız bırakın", "Önce Britanya" ifadelerini kullanarak bağırdığı bildirildi.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, mahkemenin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Cox'a yönelik saldırının "demokrasiye yönelik yapılmış bir saldırı" olduğunu söyledi. Corbyn, "Bu cinayet, dünyanın iyilik ve şefkat elçisini çaldı. Jo'ya sunabileceğimiz en büyük saygı, Jo'nun ölümüne sebep olan nefreti ve ayrımcılığı teşvik etmeyi arzulayanlara karşı göğüs germek olacak." dedi.

İngiliz basını, gelişmelere ilişkin haberlerinde işsiz bahçıvan Mair'i, "aşırı sağcı", "terörist", "Neonazi" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

İşçi Partili 41 yaşındaki Jo Cox, 16 Haziran'da seçim bölgesi Bristall'da, sokakta bıçaklanarak ve vurularak öldürülmüştü. Ölümünden bir hafta sonra düzenlenen AB referandumu sürecinde İngiltere’nin birlik içinde kalması için kampanya yürüten Cox, Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesine ve sığınmacı krizine ilişkin çalışmalarıyla tanınıyordu.