Gazete Vatan Logo

İngiliz hocası konuştu...

'Kibar ancak güçsüz bir adamdı'

Suriye lideri Beşar Esad’ın Londra’da yanında staj yaptığı göz doktoru Edmund Schulenburg, “Beşar güçlü bir lider olacak karaktere sahip değildi. Çok kibar ancak güçsüzdü, bence doktor olarak kalmalıydı” dedi.

İngiltere veliaht prenslerinin doğumları için de tercih edilen Paddington’daki St Mary’s hastanesinin göz cerrahisi bölümünde, 1992 yılında 18 ay boyunca Esad’ı eğiten Güney Afrika asıllı Schulenburg, “1994 yılında ülkesinin gelecekteki lideri olmak için Londra’yı terk ederken Beşar’a bakıp bu çocuk doktor olarak kalsa daha iyi olacak diye düşündüğümü hatırlıyorum” dedi.

Dr Schulenburg, o zamanki Esad’ın şu anki imajından çok uzak olduğunu söylerken, “O duygusal, dakik ve aşırı derecede kibar genç bir adamdı. Oldukça alçak gönüllüydü. Suriye’deki hayatından ve ailesinden hiç bahsetmez, ancak bununla ilgili bir soru sorulduğunda da dürüstçe cevap verirdi” dedi.

İngiliz cerrah Londra’dayken kiralık bir dairede yaşadığı ve bir devlet başkanının oğlu olduğunun anlaşılmasına neden olacak hiç bir hareket yapmadığı belirtilen Esad’ın Phill Collins ve Whitney Houston dinlemeyi sevdiğini ve teknoloji delisi olduğunu da söyledi.

"KARISI HARİKA BİR İNSAN"

Beşar Esad’la ilk kez 2002 yılında Londra’daki Suriye elçiliğinin düzenlediği bir akşam yemeğinde tanıştığını söyleyen Dr Schulenburg, o akşam en çok Esad’ın genç eşi Esma’dan etkilendiğini ve genç kadını çok “ilgi çekici ve akıllı’’ bulduğunu söyledi.

1994 yılında Esad’ın abisinin bir trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından devletin başına geçmeye hazırlanmak için apar topar Suriye’ye döndüğünü ve kendisini Şam’a davet ettiğini söyleyen doktor, 2005 yılında karısı ile birlikte eski stajyerini ziyarete gittiklerini de belirtti.

Dr Schulenburg, “Esad Suriye’ye ulaştığımızda beni ve eşimi bir resmi araçla havaalanından aldırdı. Ancak daha sonra gittiğimiz her yere onun kullandığı otomobille ulaştık. Akşam yemeklerinde onun Suriye’yi modern bir ülke yapma planlarından bahsettik” dedi.

Göz doktoru, “Şu anda basında anlatılan kişinin tanıdığım Dr Beşar olduğuna inanmakta zorlanıyorum. O asla kimyasal silah kullanmazdı. Rejimde başka isimler bu kararı vermiş olabilir. Ben Suriye’nin bombalanmasına karşıyım. Bence taraflar bu sorunları konuşarak çözmeli” dedi.(BBC Türkçe)

Haberin Devamı