Gazete Vatan Logo

İngiliz halkına hediyem olsun

İran’ın aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, iki hafta önce tutuklanan 15 İngiliz askerini adeta şov yaparak serbest bıraktı. Önce İngilizler’i yakalayan İranlı askerlere madalya taktı

SON iki haftadır Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyaya gerilim dolu günler yaşatan tutsak İngiliz asker krizi dün sona erdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran karasularına girdikleri gerekçesiyle 23 Mart’ta tutuklanan 15 İngiliz askerini serbest bırakma kararı aldı. Fakat aşırı muhafazakar Ahmedinecad, bu kararı alırken dahi İngiltere’nin imajını yerle bir etti. Tahran’da bir basın toplantısı düzenleyen İran lideri, mikrofonun başına geçtikten sonra 15 dakika boyunca Kuran’dan alıntılar yaparak Amerikan ve İngiliz politikalarını eleştirdi.

Canlı yayın kesildi
Ahmedinecad, “Birleşmiş Milletler aslında işgalcilere maşalık yapıyor. Meşru bir kurum değildir. Amerika, Irak’ı işgal ederek tüm dünya güvenliğini tehdit ediyor. Nükleer programdan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. CNN ve BBC gibi televizyonlar Ahmedinecad’ın “sadece uyarı” içeren konuşmasında İngiliz askerler hakkında bir açıklama yapmayacağını düşünerek canlı yayını kesti. Ancak konuşmanın 20’inci dakikasında önemli bir gelişme oldu. Ahmedinecad, 15 İngiliz askerini esir alan Devrim Muhafızları Komutanına üçüncü dereceden cesaret madalyası verdi. Daha sonra ise “İngiltere yeterince cesur davranmadı. Karasularımıza girdiklerini itiraf etselerdi olay bu noktaya gelmezdi” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Garanti aldık’
“Bu konuda haklı olduğumuz ve onları yargılama hakkına sahip olduğumuz halde, Kutlu Doğum haftasını kutladığımız bu günlerde Hz Muhammed’in öğretisine dayanarak, 15 İngiliz askerini İngiliz halkına bir hediye olarak affettiğimizi açıklamak istiyorum. İngilizler de karasularımıza bir daha girmeyecekleri konusunda garanti verdiler. Ama İngiltere hükümetinden bir ricam var. Askerleri suçlarını itiraf ettikleri gerekçesiyle yargılamasınlar. Tony Blair’i, başka ülkeleri işgal etmek yerine adalete, barışa, doğru söylemeye ve İngiltere halkına hizmet etmeye davet ediyorum.”

Ahmedinecad’ın serbest bırakma kararı haber ajanslarına düştüğü anda gerilim yüzünden 68 dolar seviyesinde olan petrol fiyatı anında 50 cent geriledi. Ahmedinecad’ın şovunu İranlı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri devraldı. İranlı yetkiler, 15 İngiliz askerin Dışişleri Bakanlığı’nda gerekli belgeleri imzaladıktan sonra İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliği’ne teslim edildiğini belirterek, “Tahminimizce bu gece evlerine dönecekler. Artık nasıl gidecekleri kendilerine kalmış... Birleşik Arap Emirlikleri Havayolları veya British Airways’in tarifeli uçağına binebilirler” dedi.

‘Değiş-tokuş olmayacak’
Tahran’ın İngiliz askerleri bırakması karşılığında ABD’nin 11 Ocak’ta Irak’ın Erbil kentinde tutukladığı 5 İranlı “diplomatı” serbest bırakacağı öne sürüldü. DebkaFiles haber sitesi,
“İngiliz askeri heyeti gizlice İran’a gidip garanti verdi. Ayrıca İstanbul’da kaybolan General Askari konusunda da bilgi verileceğine dair söz verdi. Irak’ta tutuklanan İranlı diplomat Celal Şerefi de anlaşma kapsamında bırakıldı” yorumunu yaptı. İran’a ayrıca 5 diplomat ile görüşme izni verildi. Ancak Ahmedinecad, “Değiş tokuş doğru değil... Şerefi değil 15 İngiliz, 100 bin İngiliz değerindedir” dedi.

“Bırakıldıkları için memnunuz”
İNGİLTERE Dışişleri Bakanlığı, Ahmedinecad’ın kararının olumlu karşıladıklarını ifade ederek “Krizin sona ermiş olması her iki tarafın da çıkarınadır” açıklamasını yaptı.

ABD: İranlılar artık değişsin
Ahmedinecad’ın “Bush tavrını değiştirsin” sözleri üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, “Tutumunu değiştirmesi gereken biz değiliz, İran” dedi.

“Çok merhametlisiniz!”
İRAN lideri İngiliz kadın asker Faye Turney’in tutuklanması konusunda üzgün olduğunu belirterek, “İngiltere nasıl olur da bir anneyi savaşa gönderir? Batı’da aile değerlerine hiç mi saygı duyulmuyor” diye konuştu. Ahmedinecad daha sonra serbest bırakılan İngiliz askerleriyle bir araya gelip şakalaştı. Esir askerlerden birinin “Kısa tatiliniz artık sona erdi. İyi yolculuklar ve bol şanslar” diyen Ahmedinecad’a söyledikleri ise oldukça çarpıcıydı: “Merhametiniz ve bizi bağışladığınız için çok teşekkür ederiz. Bize çok iyi davrandız.”

Haberin Devamı