Gazete Vatan Logo

İngiliz golfçüyü kaçırmamak için seferber oldular

Antalya'ya direkt uçuşların kesilmesi golf turizmi yapan otellerde sıkıntı yarattı

British Airways’in Antalya direkt uçuşlarını kesmesi Belek’te golf turizmi yapan otellerde sıkıntı yarattı. Cornelia’nın liderliğinde tesis sahipleri bir havayolu şirketi ile İngiltere’den Antalya’ya direkt uçuş bağlantısı kurmak için temaslara başladı. Cornelia Diamond Genel Müdürü Zafer Alkaya, “3.5 milyon İngiliz golfçü yılda en az 3 kez seyahat eder. Onları İspanya’ya kaptırmamamız lazım” dedi

Herşey IberAir ile British Airways’in birleşmesi ile başladı. İspanyol IberAir’in zorlaması ile midir bilinmez British Airways (BA) hem İzmir hem de Antalya direkt uçuşlarını kapattı. Oysa özellikle Antalya hattında doluluk çok iyiydi ve başlangıçtaki seferler de görülen ilgi karşısında artırılmıştı. Turizmciler bu harekette İspanyollar’ın İngilizler üzerinde yarattığı baskının etkisi olabileceğini düşünüyor.

Bağlantılı uçuş sevmiyor

İngiltere golf sporu için çok önemli bir ülke. En az 3.5 milyon İngiliz golf oynamak için yılda 3 kez yurtdışına çıkıyor. İngiltere’den İspanya Malaga’ya direkt olarak günde 5 sefer var. Türkiye golf merkezi Antalya’ya seferlerin iptal edilmesi haliyle tüm İngiliz golfçülerin İspanya’ya yönelmesine neden oldu. Golfçüler belki İstanbul bağlantılı Antalya’ya ulaşabilirler ancak turizmcilerin dediğine göre, golf turizmi yapanlar bağlantılı uçuş sevmiyor. Zira bağlantılı uçuşta hem keyifleri kaçıyor hem de golf çantalarının kaybolma, sopalarının kırılma riski artıyor.

BA ve ekonomik krize giren Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın Londra-Antalya uçuşlarını kesmesi Belek’te golf tesislerini de alarm durumuna geçirdi. Cornelia Diamond Golf Resort liderliğinde golf tesisleri şimdi bir havayolu şirketi ile Londra’dan Antalya’ya direkt uçuş sağlamak için görüşmelere başladı. Konu ile ilgili bilgi veren Cornelia Diamond Genel Müdürü Zafer Alkaya, “Eğer bu girişimimiz başarısız olursa İngiliz golfçüleri İspanya’ya kaptıracağız. Bu işe herkesin destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

20 bin golfçü geliyor 140 bin geceleme yapıyor

- Antalya Belek Bölgesi’nde uluslararası standartları çok yüksek 14 tane golf sahası var. Bu sayede bölgedeki oteller 12 ay açık kalıyor ve istihdama katkı sağlıyor. Örneğin Cornelia’da yüksek sezon olan Haziran-Temmuz-Ağustos’ta 800 personel çalışırken, Ocak’ta da 500 personel otelde iş imkanı buluyor. Belek’teki golf tesislerinde Kasım’da 80 bin oyun oynanmış. Her bir oyuncunun ortalama 4 golf sahası dolaştığı gerçeğinden yola çıkarak en az 20 bin golfçüye hizmet verildiği sonucuna ulaşılıyor.

Zafer Alkaya, “Hiçbir golfçü sadece bir alanda oynamaz. Gittiği lokasyonda en az 3-4 farklı golf alanında oynamak ister” dedi. 20 bin golfçü 140 bin geceleme yapıyor ki Kasım ayı için çok iyi. Geçmişte Aralık ve Ocak aylarında oynanan oyun sayısının 30 binlere indiği, Şubat’tan itibaren tekrar yükseldiğini belirten Alkaya, “Bu yıl havalar daha iyi gittiği için Aralık ve Ocak’ta farklı rakamlar yakalanabilir” diye konuştu.

Kalitemize tur operatörleri de ikna oldu, 2011 yılında yüzde 7 zam yaptık

- Belek Bölgesi’nde Cornelia’nın 2 tesisi var. Cornelia De Luxe’ün Genel Müdürü Hakan Duran, henüz 2007 rakamlarına ulaşamamakla birlikte 2010 yılını 12 ay ortalamasında yüzde 60 dolulukla kapatacaklarını söyledi. Amaçlarının 2011’de dolulukta yüzde 8’lik bir artış daha sağlamak olduğunu belirten Duran, “Bu seviyelere yüzde 42 doluluk oranlarından geldik. Yüksek sezonlarda zaten hiç sıkıntı yok. Ancak 12 ay ortalamasında kışa yayılma noktasında kendimize yeni hedefler koyduk. Bununla yüzde 70 doluluk oranlarına yaklaşacağız” dedi.

Duran, bu rakamlara ulaşma konusunda golfün yanında futbolun da büyük katkısı olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Tesislerimizdeki futbol sahaları gerçekten dünya standartlarında. Bayramda Hakan Şükür otelimizdeydi. Futbol sahalarını gördü ve bize ‘Ben böyle bir zeminde futbol oynamadım’ dedi. Devre arasında 26 önemli kulübün ağırlayacağız. 4 Aralık’ta Dinamo Kiev geliyor. 7 Aralık’ta da Misimoviçli Bosna Hersek milli takımı otelimizde kampa girecek.” Duran, 2011 sezonunda fiyatlara yüzde 7 oranında zam yapacaklarını da belirterek şunları söyledi: “Eskiden zam yapamazdık. İpler tur operatörünün elindeydi. Ancak onlar da kalitemizi gördü. ‘Sadece Cornelia’da tatil yapmak istiyorum’ diye gelen müşterileri var. Bu nedenle de fiyat artışı önerimize itiraz edemediler. Şu gerçek ki turizm tesisleri kurdan büyük dayak yedi. İçeride yüzde 10 artan fiyatlar da cabası. Bu yüzden artış yaptık.”

Haberin Devamı