Gazete Vatan Logo

İnfaz ertelenecek, yargılama duracak!

Tutuklu ve hükümlü vekiller için AK Parti, CHP ve BDP anlaştı

MHP’li Engin Alan başta olmak üzere tutuklu ve hükümlü milletvekillerinin tahliyesi için iktidar ve muhalefet anlaştı. Buna göre soruşturma ve yargılaması devam edenlerin yargılamaları durdurulacak, infaz aşamasına gelenler dönem sonuna bırakılacak. Bu kapsamda Alan ve Sebahat Tuncel’in infazları dönem sonuna kadar ertelenecek.

Anayasa değişikliği yapılacak

AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu ve hükümlü milletvekilleri için Anayasa değişikliği yapılması konusunda dün toplantı yaptı. Toplantıya, AK Parti’li Mustafa Şentop, CHP’li Atilla Kart ve BDP’li Hasip Kaplan katıldı. Şentop, “Daha önceki toplantıda anlaştığımız, Anayasa değişikliği gerektiren konuda bir metin vardı, o metin üzerinde görüşme yaptık ve mutabakatımızın devam ettiğini belirttik. Şimdi grup başkanvekilleri biraraya gelecek” dedi. “Siz bir daha biraraya gelecek misiniz?” sorusuna Şentop, “Duruma bağlı, başkanvekilleri bir görüşsün” yanıtını verdi.

Tutuklama izni Meclis’ten...

CHP’li Kart da daha önce görüştükleri çerçeveyi genel merkezlere olduğu gibi iletmeye karar verdiklerini belirtti. “Adam öldürmeye dönük suç üstü hali hariç olmak üzere; soruşturma, yargılama, gözaltı, yakalama ve tutuklamanın Meclis’in iznine tabi olmasının” öngörüldüğünü kaydeden Kart, “Meclis’in izninin de 5’te 3’ün altına düşmemesi gerekiyor. Salt çoğunluğa karşıyız” dedi.

15 günde biter...

Görüşleri grup başkanvekillerine ilettiklerini, parti gruplarının mutabakatı olunca düzenlemenin teklife dönüşeceğini bildiren Kart, “Düzenlemeye göre, soruşturma ve yargılaması devam edenler açısından yargılamalar durdurulacak. İnfaz aşamasına gelenler açısından ise dönem sonuna bırakılacak. Mutabakat olursa, bu iş 15 günde biter” dedi. Kart, bu düzenlemeye, HSYK ya da benzer konuların ithal edilmemesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydederek, “İktidar da bu anlayışın içinde olduğunu ifade ederek, olumlu bakt“ dedi.

Engin Alan da yararlanacak

Bu düzenlemeden MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile HDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de yararlanacağını bildiren Kart, “Alan ve Tuncel’in infazları dönem sonuna kadar ertelenecek, ondan sonrası genel affın ya da yeniden yargılamanın konusu olabilir” dedi. Kart, CHP Milletvekili Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal açısından da yargılamanın duracağını söyledi.

Haberin Devamı