Gazete Vatan Logo

İndirimli akbil için LYS’ye girdi!

LYS’nin son oturumu dün yapıldı. Öğrenciler zorlandıklarını söyledi. Biri hariç. Koray Altıntaş. Çünkü Koray yalnızca akbil hakkı kazanmak için LYS’deydi.

İndirimli akbil için LYS’ye girdi!

Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınav, 2 bin 532 binada 772 bin 735 adayın katılımıyla gerçekleştirildi. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer alıyor. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulunuyor ve 85 dakika cevaplama süresi verildi. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru bulunuyor ve 35 dakika cevaplama süresi verildi. Sınav boyunca veliler dua edip kapıdan çıkması bekledi. Sınavdan çıkan öğrenciler zorlu sürecin bitmesinden memnun olduğunu belirtirken artık tercih dönemini beklediğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’inde sınava giren öğrencilerden Koray Altıntaş daha önce Kültür Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olmuş ancak mezun olduktan sonra kullandığı normal akbil maliyetinin altından kalkamayınca tekrar üniversiteye girmeye karar vermiş.

Üniversite mezunu

Altıntaş, özellikle metrobüste uygulanan yüksek fiyat yüzünden tekrar sınava girmeye karar verdiğini belirterek şöyle konuştu,” 2009 yılında üniversiteye girdim, üniversite hayatım boyunca indirimli akbil kullandım. Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca normal akbil kullanınca maliyetin çok fazla olduğuna ve tekrar sınava girip sınav parasını yatırmaya karar verdim. Biraz zorlu bir süreç oldu ama metrobüsün 3.25 TL tek geçiş akbilin 4 lira olduğu bu ortamda sınava girmek çok karlı oluyor. Üniversiteye neresi gelirse yazacağım yeter ki akbili olsun.”

Haberin Devamı

LYS soruları erişime açıldı

ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavlarından fen bilimleri (2015-LYS-2) ile edebiyat-coğrafya (2015-LYS-3) sınav sorularının yüzde 20’sini internet sitesinden paylaştı. Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile 10 gün sorulara erişebilecek.

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

‘Edebiyat akıcıydı’

Turgut Özden: Türkçe - Matematik bölümü öğrencisiyim sınava çok çalıştım. Sözel öğrencisine göre zorlandığım sorular oldu. Edebiyat bu sene biraz akıcı sorulardan oluşturulmuş. Özellikle yazar ve eser sorularında zorlandım. Coğrafyada ise net bilgi gerektiren sorular dışında fazla zorlandığımı söyleyemem. Hayalimde mühendislik fakültesi var. Ama Türkiye’de kim istediği mesleği yapıyor? Bakarsınız model olurum. Yeter ki para kazanalım.

Haberin Devamı

‘Sözelciler rahat yapar’

Mehmet Yeşil: Sınav orta zorluktaydı. YGS’ye göre biraz daha bilgiye dayalı ayrıntılı sorular vardı. Geçmiş sınavlarda öğrenciler hep süreden şikayet etti. Aklımda acaba süre yetecek mi sorusu vardı ama süre çok rahat yetti. Edebiyat testi coğrafyaya göre daha kolaydı. Coğrafya ise biraz zorladı ama sözel öğrencileri için sınavın zor olduğunu düşünmüyorum.

‘Sistem değişmeli’

Selin İpek: Ben sporcu olduğu için bu sınava fazla hazırlanmadan girdim. Buna göre değerlendirdiğimde yorum ve okuduğunu anlamaya yönelik sorular bol olduğu için bu soruları yaptım. Yani benim için iyi geçti denebilir. Ülkemizde sporcu eğitimine yönelik bölümler yok. Ben kendi alanım dışında tüm derslerin sınavına girmek zorunda kalıyorum. Eğitim sistemimiz buna bir çare bulmalı.

Haberin Devamı