Gazete Vatan Logo

İnce açıkladı: Şu anda 30 civarında ilden açıklamalar yapılıyor

Derdinin Türkiye olduğunu ve değişim rüzgârının önüne duvar örülemeyeceğini vurgulayan İnce, “Genel Başkan kurultayı toplarsa, şık olur, doğrusu olur. Ama diyorsa ki ‘Denenmiş bir şeyi yeniden deneyelim’, ben bunda yokum” dedi.

İnce açıkladı: Şu anda 30 civarında ilden açıklamalar yapılıyor

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, dün 81 il gezisini Erzurum’dan başlattı. İnce’nin, seçim ve kongre süreçlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk geziyi gerçekleştirdiği Erzurum’u 81 il gezisinin ilk durağı olarak belirlemesi dikkati çekti. Milliyet’in sorularını yanıtlayan İnce, şu açıklamalarda bulundu:

DERDİM KOLTUK DEĞİL: Derdim polemik değil, koltuk değil. Derdim Türkiye. Helalinden bir yüzde 31’imiz var. Bunu 51 yapabiliriz. Bu umudu tüketmemek, yok etmemek lazım. Sayın Genel Başkan’a bir teklif yaptım. Bu teklifi örgütün kamuoyunun bilmemesi doğru olmaz. Ben Türkiye’nin bir gerçeğini önce Sayın Genel Başkan’a aktardım. Örgütümüzün, yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı var. Yani 4.5 milyon insan CHP’ye oy vermemiş ama Cumhurbaşkanı adayına oy vermiş. Bu insanların bunu bilmeye hakkı var.

SEÇİMİ KAYBEDERİZ DEDİM: Benim yaptığım teklifin Türkiye’ye bir umut olacağını, yoksa yerel seçimlerde kaybedeceğimizi söyledim. Bir yarış, rekabet içinde olmak istemediğimi söyledim. Kendisinin onursal genel başkan olacağını, benim de kurultayda genel başkan olarak hemen çalışmalara başlamamız gerektiğini... Bu görüşümün arkasındayım. Burada yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bir nezaketsizlik asla yapmam. Ama nezaketten öte gelecek kaygısı var. Ben ülkemin geleceğinden kaygı duyuyorum. Hepimizin Cumhurbaşkanı diyen İnce’nin CHP’yi de hepimizin partisi yapmamız lazım. Bir yıl süre içinde üye sayısını gençlerle iki katına çıkaracağız. Hedef ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oyu iki katına çıkarmak. 15 milyonu 30 milyon yapmak. Proje bu.

Haberin Devamı

30 İLDEN AÇIKLAMA VAR: Her taraftan... Şu anda 30 civarında ilden açıklamalar yapılıyor. Çözülecektir bu. Sayın Genel Başkanı asla incitmek istemiyorum. Genel Başkanı seviyorum ama Türkiye’yi daha çok seviyorum. Geleceğimizi geri almak istiyorum, geleceğimiz gitti. Türkiye’nin geleceğini İnce’nin ya da Kılıçdaroğlu’nun geleceğinden daha önemli görüyorum.

ÖYLE BİR PLANIM YOK: (Genel Başkan olamaması durumunda DSP’nin başına geçeceği ya da yeni parti kuracağı iddialarına ilişkin) Asla öyle bir planım yok.

Haberin Devamı

SİYASET STRATEJİ İŞİDİR: (Genel Başkan olursanız yerel seçimlerde belediye başkanlıklarına aday göstermeyi planladığınız isimler var mı?) Kurtuluş Savaşı’nda Meclis’te bir gün laf atarlar bir milletvekili, ‘Kuvay-ı Milliye çılgınlıktır’ der. Atatürk’ün yanındaki kişi sinirlenir Atatürk, ‘sakin ol’ der. ‘Kuvay-ı Milliye çılgınlık değil bir hesap işidir’ der. Stoklayacakları yiyeceğe kadar her şeyi hesaplarlar. Seçim de bir strateji ve taktik işidir. Şimdiden bunun hazırlıkları yapılmalıdır. Bizden 10 milyon fazla oy almışlar. Bunu konuşacağız biz 10 milyon fazla oy almanın peşine düşeceğiz.

AK PARTİ MEMNUN: (‘Ak Parti CHP’yi karıştırmak istiyor’ iddiaları konusunda) Ak Parti CHP’yi niye karıştırmak istesin? Ak Parti CHP’nin bu yönetiminden memnun değil mi? Her girdiği seçimi Ak Parti kazanmış. Ak Parti memnun bu işten, niye karıştırmak istesin? Ak Parti CHP’nin içini CHP’ye yenildiği zaman karıştırmak ister. Ak Parti CHP’nin mevcut durumunu korumak ister ki bir daha yensin.

Haberin Devamı

KISA SÜREDE TOPLANIR: (Sizce kurultay ne zaman toplanır?) Çok kısa sürede toplanır. Toplanır, sıkıntı yok onda.

'BUNU YAPARSA ŞIK OLUR'

“Kurultay istemeyeceğimi söyledim. Genel Başkan’ın kurultayı toplama yetkisi var. Bunu yaparsa şık olur, doğrusu olur. Bu umudun tazelenmesi göreceksiniz çok kısa sürede 1 milyon 250 bin genç, partiye gelecektir. Bunu yapabiliriz. Diyorsa ki, ‘denenmiş bir şeyi yeniden deneyelim’, ben bunda yokum. Aynı şeyi deneyip farklı sonuç alamazsınız. Farklı sonuç almak istiyorsanız farklı şeyler deneyeceksiniz. Bir değişim rüzgarı varsa, değişim rüzgarının önüne duvar örülmez, değirmen kurulur. Değirmen kuralım ki faydalı bir şey yapalım. Bazıları değişim rüzgarının önüne duvar koymak isteyebilir, ben duvar değil değirmen kurmak istiyorum.”

'KUANTUM MUTLAKA KAZANACAK'

CHP’nin 24 Haziran seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 81 il gezisine dün kampanya döneminde gidemediği Erzurum’dan başladı. İnce ilk olarak CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. İnce buradaki konuşmasında, önceki günkü olağanüstü kurultay çağrısının anımsatılması üzerine, “CHP karışmaz. Genel Başkan’a teklifte bulundum. Onu da basınla paylaştım, gizlim, saklım yok” dedi.

Haberin Devamı

CHP MYK toplantısında olağanüstü kurultay kararı alınıp alınmayacağı ile ilgili soruya İnce, “Ben MYK üyesi değilim, takdir onlarındır” yanıtını verdi. İnce, partinin kuruluş yıl dönümü olan 9 Eylül’de bir kampanya başlatacaklarını belirterek, “’Türkiye’yi gençlerle yönetelim’ kampanyası. CHP’nin 1 milyon 250 bin üyesi var. 9 Eylül 2018’den 9 Eylül 2019’a kadar 1 milyon 250 bin genci üye yapma kampanyası. Açılışı Erzurum’dan yapıyorum” dedi.

MHP’ye ziyaret

İnce, programında bulunmamasına rağmen partisinin il başkanlığı ile aynı katta bulunan MHP Erzurum İl Başkanlığı’nı da ziyaret etti.

İnce, daha sonra yürüyerek İYİ Parti’nin il başkanlığına geçti. İnce, “Bir kampanyayı birlikte geçirdik bir ittifak yaptık. Erzurum’a gelince size de uğramak istedim” dedi. Seçim sonuçlarının, “ülkenin elimizden kayıp gittiği” anlamına gelmediğini belirten İnce, “Siyaset uzun nefesli bir iştir. 41 yıl sonra 30 barajını geçtik. Önümüzde yerel seçim var. Bence bu ittifaklar devam etmelidir. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yıl sonra olacağını kimse garanti edemez. Bakarsın iki sene sonra oluverir. Onun için hazırlıklı olmak lazım” dedi.

İnce, Atatürk Evi ziyaretinin ardından bir düğün salonunda vatandaşlarla buluşmasında da “Osmanlı generalleri yenildiğinde geri çekilmesini bilmiyordu. Mustafa Kemal Paşa Kütahya ve Eskişehir’de yenilince orduyu geri çekti. Hazırlıklarını yaptı Büyük Taaruz’u başlattı. 223 yıl hep kaybettik, sonra geri çekilip hazırlıklarını yapıp, savaşa giren birisi kazandı. Yenildiğini kabul edemeyen yenemez. Yenildiysen geri çekileceksin, hazırlıklarını yapacaksın, bahane üretmeyeceksin” dedi. İnce, “Sloganımız hepimizin cumhurbaşkanıydı. Şimdi CHP’yi de hepimizin partisi yapacağız. Küçük olsun benim olsun değil, mutlu azınlığın partisi değil. Erzurum’un büyükşehirini almayı hedeflemezsen, İzmir’de sıkışıp kalırısın” diye konuştu.

‘Hedef yüzde 61’’

Konuşmasında seçim kampanyasındaki söylemleri de anımsatan İnce, “Kıraathane, kuantumu yenmiş gibi görünebilir ama asla kuantum kıraathaneye yenilmez. Kuantum mutlaka kazanacaktır.. Hedef yüzde 31 oyu yüzde 61 yapmak. Atatürk bu ülkeyi gençlerle kurdu, gençlerle rayına oturtacağız. Umutlarınızı yeşerteceğiz. Moral bozmak yok, mazeret yok” ifadelerini kullandı.

‘Nefesim ensesinde’

Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kutladığını da anımsatan İnce, “Aradım kutladım, hayırlı olsun başarılar diliyorum dedim. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan da beni arayacak. Ben kazandığımda aynısını isterim” diye konuştu. İnce, “Önümüzdeki süreçte gölge bakanlar kurulu kuracağız. Kazanmış gibi çalışacağız. Uzmanlarımız sürekli sorunlar üzerine kafa yoracağız. Nefesim ensesinde olacak” dedi.

‘Medya aracılığıyla konuşmak doğru olmaz’

İnce daha sonra Erzurum’un tek CHP’li belediyesinin olduğu Çat ilçesine geldi. Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç ile birlikte yeni yaptırılan belediye hizmet binasını gezen İnce, ‘Kadın Dinlenme Evi’ne de girerek kadınlarla sohbet etti. Kılıç’ın makamına geçen İnce, buradaki çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocuklara derslerini soran İnce, “Bedava kekle çay mı istersiniz yoksa uzay ve bilgisayar, bunları mı konuşmak istersiniz?” diye sordu. Çocukların “Uzay ve bilgisayar” yanıtını verdiği İnce, “Teşekkür ederim. Başka sorum yok. Ben gelecekten umutluyum, çocuklar beni anlıyor” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun “Olağanüstü kurultay çağrısı yapmayacağım” açıklamasıyla ilgili görüşü sorulan İnce, “Bakarız. Şimdi Sayın Genel Başkan ile basın yoluyla konuşmam doğru olmaz, şık olmaz. Kendisiyle konuşurum ben” diye konuştu.