Gazete Vatan Logo

İnatlaşmayız

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kurala dayalı piyasa ekonomisinden, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından ve dalgalı kurdan vazgeçmeyeceklerini belirtti. Şimşek, “Türkiye sorunlarını piyasalarla inatlaşmadan çözecek” dedi.

İnatlaşmayız

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalara ‘Panik yapmayın, ekonominin temelleri sağlam’ mesajı verdi. Piyasalardaki oynaklık ve para birimindeki değer kaybının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını ifade eden Şimşek, bir takım jeopolitik sorunların, bazı ülkelerle sıkıntıların ve seçim atmosferinin kısmen bu süreçte etkili olduğunu söyledi.

Şimşek, NTV’de katıldığı programda, ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Mehmet Şimşek, Türkiye’nin bunları aşacağının altını çizerek, “Bünyemiz iddia edildiği gibi zayıf değil. Türkiye, dayanıklılığını geçmişte net şekilde ortaya koydu. 1 aydan kısa süre içinde bu seçim aradan çıkacak ve Türkiye çok güçlü şekilde pozitif yönde ayrışacak” dedi.

Kaygıları anlıyoruz

Dalgalı kur rejiminin şokları absorbe etmede yararlı olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti: “Kurala dayalı piyasa ekonomisinden de geri adım atmayacağız. Merkez Bankası’nın bağımsızlığından, kurala dayalı piyasa ekonomisinden, dalgalı kur rejiminden geri adım atılması ne gündeme geldi ne de tartışıldı. Bu temel hususlarda geri adım yok, geri adım olmayacak. Türkiye bütün bu sorunlarını kurala dayalı piyasa ekonomisi içinde ve piyasalarla inatlaşmadan çözecek. Piyasaların kaygılarını, yatırımcıların tedirginliklerini anlıyoruz. Bu tedirginlikleri gidermeye yönelik politika çerçevemiz ortada.”

Haberin Devamı

Geç de olsa güçlü bir adım attı
Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası noktasında güçlü bir tepki verdiğini ve buna devam edeceğini belirterek, “TCMB’nin spekülatif saldırılara karşı eli kolu bağlı değil. Banka, hükümetimizin tam desteğine sahip” dedi. Şimşek, TCMB’nin dövize yönelik adımlarının piyasaya etkisiyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasaların normalleşmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturması zaman alıyor. Etkisi sınırlayan birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank’a ilişkin asılsız iddialar. Halkbank bunu yalanladı. Halkbank’a 49 milyar dolar ceza verileceği uydurma haber.”
Risk primi düşer vergi artışı yok
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ile yatırımcılarla önümüzdeki hafta Londra’da yapacağı görüşme hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, “Para politikasında normalleşme sadeleşme süreci devam edecek. Mali disiplin devam edecek. Gündemde vergi artışı ya da yeni vergi artışı yok. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin risk primi azalacaktır. ABD’nin bize karşı politikasının yanlış olduğunu, eninde sonunda göreceğine inanıyorum.
AB ile ilişkiler en önemli gündemimiz olmaya devam edecek. Para politikasında sadeleşme dahil gerekirse ilave adımlar gelir. Türkiye ‘nin dinamiklerini doğru politika adımları ile desteklendiğinde hikayesinin güçlü olduğunu anlatmaya gideceğiz” açıklamasında bulundu. Şimşek ve Çetinkaya, gelecek hafta İstanbul ve Londra’da finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarla bir araya gelecek. Şimşek ve Çetinkaya, yatırımcılar, fon yöneticileri ve iş adamlarıyla 28 Mayıs’ta İstanbul’da, 29 Mayıs’ta Londra’da görüşecek.
Bankacılık sağlam
Bankacılığa yönelik endişeleri de değerlendiren Mehmet Şimşek, sektörün çok büyük şokları absorbe edebilecek kapasiteye sahip olduğunu anlattı. Şimşek, sektörün sermaye yeterlilik oranı ve aktif kalitesinin güçlü olduğunu belirterek, “Bazı yapılandırmalar iyi yönetilmediği için buna ilişkin endişeler ifade ediliyor. Problemli kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 2.9. Ama 2.9’luk oranın yüzde 75’ine ilişkin genel karşılık var. Yani fiili problemli kredi oranı yüzde 1’in altında. Tamamen onlar batığa dönüşse dahi banka bilançolarına net etkisi yüzde 1’in altında. Yapılandırmaların toplam kredilere oranı yüzde 3.8. Bunların yüzde 80’i sorunsuz şekilde idame ettiriliyor” dedi.
Panik yapmayın, reel sektöre yardım ederiz
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz kurundaki yükselişten reel sektörün etkilendiği belirterek, “Biz buna kayıtsız değiliz, reel sektörümüzün yanındayız. Gerekirse ilave çalışmalarımız da olur” dedi.
Şimşek, şu noktaların altını çizdi:
- Kurdaki artış reel sektör bilançolarında, 1 yıllık vadeye kadar sınırlı, orta-uzun vadede, böyle kalırsa bir tahribat olacak.
- Bu trendi geri çevirmemiz, seçim sonrası atacağımız adımlar ve öngörülebilirliğin artmasıyla tahribat sınırlanır.
- Kurun seviyesi, dış borç ana para ve faiz ödemelerini olumsuz etkiliyor ama ithalat kanalıyla vergi gelirlerini olumlu etkiliyor, net bazda kamuya önemli etki olacağını düşünmüyorum.
- Döviz talebimin hemen hemen büyük kısmı Perşembe günü yerli firmalar ve dedikodulardan dolayı vatandaşlardan geliyor.
- Firmalara sesleniyorum, endişe etmelerine gerek yok, yardımcı olacağız. Seçim sonrasında spekülatif atakların azalacağına inanıyorum.
Harcamaları telafi edecek oyun planı var
Mehmet Şimşek, ülkenin bir seçim arifesinde olduğunu ve maliye politikasına ilişkin birtakım endişelerin bulunduğunu ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin 2002’den beri referandum, genel, yerel gibi birçok seçim yaptığını hatırlatarak, hepsinden sonra ülkenin maliye politikasında güçlü duruşun devam ettiğini söyledi. AK Parti hükümetlerinin en güçlü tarafının maliye politikasında kararlı duruş olduğunu ifade eden Şimşek, bu konudaki tereddütleri yersiz bulduğunu belirtti.
Şimşek, “İmkanlarımız çerçevesinde bir takım adımlar atılacağı söylenmiştir ancak bunu telafi edecek, giderecek tabii ki bir oyun planı vardır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı