Gazete Vatan Logo

İmzalar atıldı, fiberde hovardalık dönemi bitti

Hızlı internetin omurgası fiber altyapıda artık operatörler aynı yolu 3 kere kazarak geçmeyecekler. Ankara’da atılan imzalarla, mevcut altyapının ortak kullanılması, yeni kazılacak yerlere de tek hat üzerinden ortaklaşa gidilmesi konusunda nihayet uzlaşıldı

İmzalar atıldı, fiberde hovardalık dönemi bitti

Operatörler en nihayet mevcut fiber altyapının ortak kullanılması, yeni oluşturulacak hatlarda da ortaklaşa kazı yapılması ve maliyetin paylaşılması konusunda uzlaştı. Daha önce Turkcell, Vodafone ve TELKODER arasında oluşturulan ortak altyapı oluşumuna, en büyük fiber altyapıya sahip Türk Telekom da dahil oldu ve anlaşma imzalandı. Ankara Grand Otel’de düzenlenen ‘Sabit Elektronik Haberleşme Altyapı Ortak Kullanımı ve İşbirliği Protokolü’ imza törenine bu ortaklığın kurulmasında büyük emeği olan Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bilişim ve elektronik haberleşme sektöründe yatırımların artırılması için mevcut altyapının ortak kullanılabilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ile Türksat arasında imzalanan protokol ve ikili sözleşmelerle bu maliyeti en aza indiriyoruz” dedi.

Herkese genişbant

Başbakan Yıldırım’ın bakanlığı döneminde başlatılan ve haberleşme altyapısında devrim yaratan yatırımlar ve düzenlemeler sayesinde Türkiye’nin “Bilişim ülkesi” olma yolunda çok önemli mesafe kat ettiğini ifade eden Arslan, “Şu anda haberleşme altyapımız sadece insanların bağlantı kurduğu bir ağ olmaktan çıkmış durumda. Hatta artık vatandaşlar tarafından akıllı evler, akıllı şehirler, sürücüsüz araçlar, akıllı sağlık, akıllı ulaşım, nesnelerin interneti, Endüstri 4.0 gibi birçok hizmet talep edilmeye başlandı” diye konuştu. Arslan, şimdiden nesneler, araçlar, elektrikli cihazlar, binalar, yollar gibi akıllı nesneler oluşturulmaya, kendi kendine öğrenen akıllı ağlar kurulmaya başlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Hangi teknoloji önümüze gelirse gelsin, yüksek kalitede haberleşme altyapısı sunulmadığı takdirde bu teknolojileri kullanılma ve vatandaşımızın hizmetine sunma şansı olamaz. 2017-2020 Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planımızı uygulamaya başladık. Bakanlık olarak ülkemizin genişbant ve fiber altyapısını geliştirme, internet kullanımını artırma hedeflerini, net ve kararlı bir şekilde bu belgeyle ortaya koyduk. Bu sayede ‘Her yerden, herkese genişbant’ hedefine varmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için altyapı kurulumunu hızlandıracak tedbirleri gecikmeksizin hayata geçirmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

20 milyarlık maliyet 4 milyara inecek

Başbakan Binali Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, “Yapılan iş, ülkemiz için büyük bir kazançtır. Eğer bu altyapı işini herkes kafasına göre yapmaya devam etseydi hem şehirlerimizin altyapısı bozulmaya devam edecek hem maliyet artacak hem de teknik olarak usulüne uygun yapılıp yapılmadığı noktasında sorunlar devam edecekti” dedi.

Yıldırım, yıllar önce hayal ettiği bir şeyin gerçeğe dönüşmesinden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Küçük bir siteminin olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu, bizim siyasette ittifakı başardıktan sonra başarmanız biraz bu işin geç kalmış olduğunu gösteriyor ama siz tabii daha iyisini yaptınız. Biz tam ittifak yapamadık, siz ittifakı 1’e indirdiniz. Siyasette hâlâ parçalı ittifak devam ediyor. Geç olsun, güç olmasın”

Haberin Devamı

Yıldırım, altyapının tek elden gitmesinde maliyette 5 kat bir avantaj sağladığını, kabaca 20 milyarlık bir işte birlikte altyapı yapılması halinde bu rakamın 4 milyara kadar inmesinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Ülkenin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmanın sadece kamunun değil herkesin, özel sektörün de vazifesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

65 milyon 4.5G’li

“İletişimde nereden nereye geldiğimiz, fiber optik ağlarımızda ne kadar büyük mesafeler kat ettiğimizi çeşitli vesilelerle anlatıyoruz. 2003 yılında göreve başlarken bilgi iletişim sektörü ciromuz 21 milyar civarındaydı. 2016 yılı sonunda yaklaşık 95 milyar liraya çıktı. 2003 yılında 28 milyon mobil abone varken, bugün 78 milyon mobil aboneye ulaştık. 2003 yılında vatandaşlarımızın yüzde 42’si mobil abone ilken bugün yüzde 96’nın üzerinde vatandaşımızın cep telefonu var, internete girebiliyor, konuşabiliyor.

Haberin Devamı

1 Nisan 2016’da 4.5G’yi başlattık. 2017’nin sonuna geldiğimizde 4.5G’ye geçen abone sayımız 65 milyon. Vatandaşımız teknolojiyi seviyor, iletişimde hızı seviyor. İşte bugün bu yapılan bu protokol, birliktelik Türkiye’nin bilgi toplumu hedeflerinde yeni bir aşamayı ifade diyor.

Ömrümüzü bu işi başarmak için geçirdik. Mutlu sona gelindi.”