Gazete Vatan Logo

İMKB Başkanı isyan etti: İş yapamaz hale getirildik

SPK Başkanı Cansızlar, İMKB Başkanı'na destek verdi: "İMKB gibi bir kurum bile yurtdışına çıkmak için izin almak zorunda kalıyorsa düşünmek gerek" dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, üst kurulların bağımsızlığına yönelik tartışmalar konusunda sert mesajlar verdi. Türkiye'deki ilk üst kurulun SPK olduğunu ifade eden Cansızlar, bu kurulların yönetimine atanacak kişiler konuşunda yeterince hassas olunmadığı eleştirisini getirdi.

SPK'nın geleneksel Abant toplantılarının 6'ncısının açılışında konuşan Başkan Cansızlar, sermaye piyasaları mevzuatının AB'ye büyük ölçüde uyumlu olduğunu, yapacakları tarama çalışmalarıyla mevzuatta tam uyumun sağlanacağını, bunun için küçük bir "ince ayar "in yeterli olacağını söyledi.

İMKB'ye destek verdi

Cansızlar, toplantıya az sayıda katılımcı davet etmek zorunda kaldıklarını ifade ederken, bunun tasarruf uygulamalarından kaynaklandığını söyledi. "Bazen tasarruf yapalım derken daha fazla kaynak harcıyoruz" diyen Cansızlar, son dönemde ÎMKB ile SPK arasında yaşanan tasarruf tartışmalarının aksine ÎMKB'ye destek verdi. Cansızlar, "ÎMKB gibi bir kuruluş bile yurtdışına çıkmak için Başbakanlık'tan izin almak zorunda kalıyorsa burada oturup düşünmek gerekir. Bağımsız otorite başışoş idare de demek değildir" dedi. Cansızlar, harcırah konusunun kendilerini de sıkıntıya soktuğunu, kamu kurumlarının misafirhanelerinin olduğunu, SPK'nın ise böyle bir olanağının bulunmadığı için sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.

Stopaj devrimi

Cansızlar, CEAŞ ve KEPEZ ile banka mağdurlarına ödeme yapılmamasını eleştirerek, bu konuda hazırlanan tasarının alt komisyona havale edildiğim belirtti. Cansızlar, "imtiyaz tekeli kaldırılan şirketler ve bankalar konusunda yapılan değişikliklerle toplam 250 milyon YTL'lik, tabiri caizse 'bir avuç YTL' çok büyük bir rakam değil. Bunların mağduriyetinin giderilmesinde yarar var" diye konuştu.

Cansızlar, yatırım araçlarına yıl başından itibaren uygulanacak yüzde 15 oranındaki stopajın özellikle kamu-özel sektör borçlanmasına getirdiği eşitlik itibarıyla devrim niteliği taşıdığını söyledi. Cansızlar, buna karşılık yüzde 15'lik stopajın çok yüksek olduğunu söyledi. Cansızlar, stopaj yerine sadece satıştan onbinde l oranında geçici bir vergi alınmasını önerdi. Eurobondlar'da olduğu gibi yurtdışına ihraç edilecek ipotek teminatlı kağıtlara da vergi avantajı sağlanması gerektiğine işaret eden Cansızlar, bu önerilerinin kabul görmediğini, bireysel emeklilik sisteminin de asgari ücrete endekslenmesinin sistemi engelleyeceğini belirtti.

Tasarruf felç etti

Cansızlar ile basın yoluyla tartışma yaşayan İMKB Başkanı Osman Birsen de toplantıya katildi. Cansızlar'ın tasarruf konuşunda ÎMKB'ye destek vermesini değerlendiren Birsen, sorunun SPK'nın iMKB'nin durumunu Başbakanlık'a sormasıyla başladığını ifade ederek, "Tasarruf genelgesi nedeniyle SPK kararlarını uygulayamaz hale geldik. Acil bir durum oka personel telefon edemeyecek" dedi.

Bakan Şener katılmadı Cansızlar erken ayrıldı

Başbakanlık Tasarruf Genelgesi nedeniyle katilimin düşük olduğu SPK'nın bu yılki toplantıları, TBMM'deki bütçe çalışmaları nedeniyle Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in açılışa katılamaması nedeniyle sönük geçiyor. SPK Başkam Cansızlar da açılış konuşmasının ardından ayrılarak, Ankara'ya döndü.

Şoför eşleri avantajlı

Birsen, tasarruf genelgesinin neden olduğu sıkıntıları anlatırken, "Mesala sağlık konusu var. Üst düzey personelin çoğunun eşi Emekli Sandığı veya SSK'ya tabi. Ama örneğin şoförlerin eşleri çalışmıyor. Böyle olunca İMKB'nin sağladığı üst düzey sağlık hizmetlerinden sadece onlar yararlanıyor" dedi. Birsen, sorunun Şener'in araya girmesiyle çözüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı