Gazete Vatan Logo

IMF planımız yok

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, IMF ile görüşmelerinin olmadığını belirterek “Bundan sonra da yabancı para fonlamamızı küresel piyasalardan sağlayacağız” dedi.

IMF planımız yok

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılara mali disiplinden taviz verilmeyeceği mesajını vererek, yapısal reformları öne alacaklarını söyledi.

Albayrak, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünya genelinde 6 bin 100 yabancı yatırımcıyla yaptığı telekonferansta volatilitenin ekonomik temeller yüzünden artmadığını belirterek, “Türkiye zorlukların tamamen farkında, bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız. Yeni makro ihtiyati tedbirlerle daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağız” diye konuştu.

Sıkı mali tedbirler

Bakan Albayrak, uluslararası yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferans görüşmesinde, Türkiye ekonomisinin öncelikleriyle kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi.

“Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalarla daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağız” diyen Berat Albayrak, şu noktaların altını çizdi:

Yatırım üssü olacağız

“IMF ile herhangi bir göruşmemiz yok. Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yabancı para fonlamalarımızı uluslararası piyasalardan sağlamaya devam edeceğiz. Temel amacımız bölgenin yatırım merkezi bir ülke olmak. Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle ilgisi yoktur. Bu durum tamamıyla politik gelişmeler ve yatırımcıların Türk bankacılık sektörüyle ilgili algılarındaki bozulmayla ilgili.”

Haberin Devamı

Sermaye kontrolü ajandamızda değil

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Piyasa güvenini artırmak için her adım atılacak. Yapısal reformlar önceliğimiz” ifadesini kullandı.

Tasarruf için bakanlara görev
Potansiyel bir mali kural üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bakan Berat Albayrak, “Merkez Bankası, mali politika ile paralel adımlar atacak. İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz” diye konuştu.
Güçlü AB için güçlü Türkiye istiyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz’la da telefonda görüştü. ABD’nin yaptırım kararları ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımların değerlendirildiği görüşmede, ekonomik iş birliğini güçlendirecek adımların atılması ve bu konuda karşılıklı çalışmalara başlanması için görüş birliğine varıldı. Scholz, güçlü Türkiye ekonomisinin hem Almanya hem AB için büyük önem taşıdığını belirtti. Albayrak da ABD tarafından başlatılan haksız uygulamalar sonrası Almanya’dan gelen destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirdi. Albayrak ve Scholz, bakanlık heyetlerinin en kısa sürede karşılıklı çalışmalara başlamasının ardından, 21 Eylül’de Berlin’de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.
Bankaların açığı yok
Bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunun altını çizen Berat Albayrak, “Bankalara yakın zamanda stres testi yaptık. Türkiye’nin bankacılık sektörü güçlü ve sağlıklı. Bankalardan büyük bir mevduat çıkışı olmadı. Şu an piyasa düzensizliği ile uğraşıyoruz. Bankacılık sisteminin açık döviz pozisyonu yok. Bankacılık sektörüne destek verme konusunda tereddüt etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.
Halkbank’a ceza beklemiyoruz
ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile iyi iletişim içerisinde olduklarına değinen Albayrak, “Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz. Gerekirse Halkbank’ın arkasında dururuz” dedi.
Katar paketinde ne var?
Albayrak, Katar’ın 15 milyar dolarlık yatırım kararına dair detayları da paylaştı. Albayrak, “Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Katar yatırım paketi swap kanallarını da doğrudan yatırımları içeriyor” dedi. Berat Albayrak, birkaç hafta içinde ek fon kaynaklarını açıklayacaklarını ekledi.

Haberin Devamı