Gazete Vatan Logo

IMF: Petrol gelirinde 450 milyar dolarlık düşüş olacak

Petrol gelirine bağımlı Körfez ülkeleri ve Cezayir'in gelirinde 2014 yılında göre 450 milyar dolarlık bir düşüş olacağını ön gören IMF, bu ülkelerde ciddi bir reform gerektiğini savundu

IMF: Petrol gelirinde 450 milyar dolarlık düşüş olacak

Uluslararası Para Fonu (İMF), petrol zengini Arap Körfez ülkelerinin ve Cezayir’in 2016 yılında petrol satışından elde edeceği toplam gelirde 2014 yılında göre 450 milyar dolarlık, 2015 yılına göre ise 150 milyar dolarlık bir düşüş beklediğini rapor etti. IMF’nin çarşamba günü açıkladığı raporda, Körfez ülkelerinin uyguladığı kemer sıkma politikalarını olumlu karşılanırken, petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açıklarını kapatmaları için daha fazla adımlar atmaları istendi.

Rapordaki öngörülere göre 2021 yılına kadar Körfez ülkelerinin ve Cezayir’in bütçelerinde toplam 900 milyar dolarlık bir açık bekleniyor. Bütçe açığını kapatmak için bu ülkelerin harcamalarını üçte bir oranda düşürmesi gerekiyor.

IMF, petrol zengini Arap ülkelerindeki ekonomik zorluklar nedeniyle 2012’ye kadar 1,3 milyon kişinin işsiz kalacağı tahmininde bulunurken, ekonomilerindeki mâli döngünün sürdürülmesi ve bütçe açıklarının orta vadede düşürülmesi için ‘fazladan ciddi çabalar’ sarf etmesi gerektiği savunuldu. Bu ülkelerin “orta vadede tahminleri iyileştirmek' için artan istihdam taleplerini karşılamaya ve gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik derin yapılandırma reformları gerekiyor.

Haberin Devamı