Gazete Vatan Logo

IMF olursa S&P notu 2 kademe artırır

Merrill Lynch, Türkiye’nin IMF heyetini Ankara’ya davet etmesinin bile Standard and Poor’s’u (S&P) harekete geçireceğini ve kuruluşun iki kademe birden not artışı yapabileceğini belirtti. Merrill Lynch’e göre, IMF olmasa da Türkiye 2010 yılında güçlü büyüme kapasitesine sahip

ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America (BofA) ile birleşen Merrill Lynch, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşması durumunda kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu iki kademe birden artıracağı tahmininde bulundu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’in geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin kredi notunu iki kademe, Moody’s’in ise bir kademe artırdığına dikkat çeken Merrill Lynch, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseleceği yönünde beklentilerin olduğunu belirtti.

Merrill Lynch’in hazırladığı raporda, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunun en son 2004 yılında artırıldığı ifade edilerek “Yeni bir haber olmadan Türkiye’nin kredi notunda iki kademe artış beklemek doğru değil. Ancak Türkiye’nin IMF heyetini davet etmesi bile S&P’nin not artışı yapması için yeterli olabilir. Olası bir IMF anlaşmasına faizlere duyarlı banka ve otomotiv hisseleri tepki verebilir. Her ne kadar Ankara, IMF heyetini davet etmeye hazır gözükse de tavsiyemiz, belirsizliğin bir miktar daha azalması beklenmeli” denildi.

IMF olmazsa...

Türkiye ekonomisinin IMF olmadan da yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Merrill Lynch, 3 yıldır bastırılan talebin, tarihin en düşük seviyelerine inen faiz oranlarının ve bankaların yüksek düzeydeki kredi verme yeteneğinin bu görüşlerini desteklediğini kaydetti. Raporda şu görüşlere yer verildi: “Vergi anavtajı Eylül ayında sona ermesine rağmen Aralık ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 artarak rekor seviyelere çıktı. Dördüncü çeyrekte kredi verme miktarı yıllık yüzde 20 arttı. Veriler tüketim eğiliminin güçlendiğine işaret ediyor. 2010 yılına temkinli başlamamızın temelinde ise, 3 ay art arda kötü gelen enflasyon verileri ve Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele konusunda ayağına gelen tarihi fırsatı kullanma iştahını göstermemesi yatıyor.” 2010 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4.5, 2011’de ise yüzde 5 büyüyeceğini tahmin eden Merrill Lynhc, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 7.8’e çıkabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı