Gazete Vatan Logo

IMF altın satıp kaynak yaratacak

G-20 Zirvesi’nden çıkan kararlara göre ülkeler Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer finansal kuruluşlara 1 trilyon dolarlık yeni kaynak aktaracak. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, G-20 ülkelerinin IMF’ye 500 milyar dolar daha destek verme taahhüdünde bulunduğunu açıkladı. Ancak yıldızı parlayan IMF ülkelerin aktaracağı paraların yanında kendine yeni kaynak yaratmak için sahip olduğu altının bir miktarını da satacak.

IMF’nin uluslararası piyasalardan gerekirse borç alabileceği belirtilirken bir İngiliz bakanın ifadesine göre IMF’nin altın rezervinden satış yapılması da masada tartışıldı. Bu açıklama sonrası altının onsu önceki günkü kapanış seviyesi olan 928 dolardan dün 895 dolara geriledi. IMF’nin kasasında 3.200 ton altın olduğu belirtiliyor. IMF’nin ilk aşamada bu altınların 400 tonunu satacağı belirtiliyor. Böylece IMF’nin 13 milyar dolarlık bir kaynak elde etmesi bekleniyor. IMF’nin özellikle fakir ülkelere yardım için milyarlarca dolarlık altın satması bekleniyor.

BofA: TL değer kazanmaya hazır

Bank of America (BofA) bünyesine giren Merrill Lycnh analisti Daniel Tenenzgauzer, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde en kötüsünün sona erdiğini, Brezilya’nın geçtiğimiz yıl gördüğü en düşük seviyelere geri dönmesinin muhtemel olmadığını, Türk Lirası’nın da değer kazanmaya hazır hale geldiğini belirtti. Geçtiğimiz Mayıs ayında doların gelişen 10 para birimi karşısında değer kazanacağını doğru öngören Tenengauzer, TL’nin Türkiye’nin göreceli olarak iyi cari işlemler açığı verilerinin ardından euro karşısında da muhtemelen güçleneceğini belirtti.

Haberin Devamı