Gazete Vatan Logo

IMF 'iç talebi daraltın' dedi

IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp, döviz kurları ve faiz oranlarındaki düzeltmenin ihracat ile iç talebin yavaşlaması için olumlu olduğunu söyledi. 2006 enflasyon hedefinin aşılacağını öngören IMF Temsilcisi, "Maliye politikaları iç talebin genişlemesini önleyici olmalı" diye konuştu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, "Bizim vurguladığımız ve hükümetin de hemfikir olduğu konu maliye politikalarının iç talebin genişlemesini önleyici nitelikte olmasıdır" dedi. Döviz kurları ve faiz oranlarındaki son artışını ihracat ve iç talebin yavaşlaması için olumlu olduğunu söyleyen Bredenkamp şöyle konuştu:

Enflasyon hedefi aşar
"Bizim vurguladığımız ve hükümetin hemfikir olduğu konu, maliye politikalarının iç talebin genişlemesini önleyici nitelikte olmasıdır. Bunu sağlamanın yolu da kamu harcamalarının rayında gitmesini güvence altina almaktır. Eğer ekonomiye fazladan giren gelirler olursa, talebi daha da kamçılamamak için, bunları tasarruf etmek gerekir."

Enflasyonun 2006 sonu hedefi olan yüzde 5'i aşacağı görüşüne katıldığım söyleyen Bredenkamp, yeni enflasyon tahmini sorulduğunda ise "Mayıs enflasyonunu, finans piyasaları ile kurlardaki hareketi de görmek isterim, ondan sonra tahmini revize edebiliriz" yanıtını verdi. Bredenkamp, ayrıca bir sonraki gözden geçirmenin Eylül ayında yapılmasının planlandığını bildirdi.

Bu yılın beklentileri için ve orta vadede hâlâ tahminlerinin çok olumlu olduğunu, GSMH'de yüzde 6 ile çok güçlü bir büyüme beklediklerim belirten Bredenkamp, "Kurlardaki ve faiz oranlarındaki ayarlamalar reel ekonomi üzerinde bir miktar etkiye yol açacaktır. Ancak bu etki kısmen zaman içinde ihracattaki artış ve iç talepteki yavaşlama ile telafi edilecektir. Bunlar aslında yararlı ayarlamalardır" diye konuştu.

Bu yıl Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımların 2005'ten daha yüksek olacağını söyleyen Bredenkamp, "Rakam 20 milyar doları bulabilir" dedi.

Cari açık riskinizi artırıyor
Global finans piyasalarındaki koşulların risk olarak kalmaya devam edeceğini, bu piyasalarda son iki yıldır görülen istikrarın aynen gelecekte görülemeyeceğini anlatan Bredenkamp, "Finansal piyasalardaki koşullar, geçmişte olduğundan daha fazla sorunlu olmaya devam edecek. Bu özellikle büyük cari açığı olan - muhtemelen gelişmekte olan piyasa ülkeleri içinde en büyüğü -Türkiye için risk oluşturacaktır" dedi. Bu yıl için 22 milyar dolarla GSMH yüzde 5.77'si düzeyinde tahmin edilen cari işlemler açığı, bir süre önce yüzde 7 civarına revize edilmişti.

Halkbank'a yoğun ilgi var, satış bu yıl biter
Hükümetin son iki yılda özelleştirme programında büyük başarı sağladığını ifade eden Bredenkamp, Halkbank'ın özelleştirme stratejisine ilişkin danışman firma raporunun bu ayın sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Hükümetin de Halkbank'ın özelleştirmesini 2006 yılı içinde tamamlayabileceğinden emin gözüktüğünü belirten IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp, "Halkbank'a yoğun potansiyel ilgi var gibi görünüyor. Galiba şu anda gerçekleşmeyi bekleyen bir başarı öyküsü olacak. Ziraat Bankası için plan, Halkbank'ın satışının sonucunu görmeyi bekleyip, daha sonra muhtemelen gelecek yıl için harekete geçmek olacak" dedi.

Haberin Devamı