Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama kodu nereden alınıyor?

IMEI sorgulama yaparak telefonunuzun kaçak olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. IMEI sorgulamanızı E-Devlet sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. IMEI sorgulama nasıl yapılır, haberimizde.

IMEI sorgulama kodu nereden alınıyor?

Günümüzde insanların teknolojik aletlere olan ilgi ve merakıyla beraber çeşitlenen modeller bizi sınırı belli olmayan bir dijital çağın içine sokmuştur. Bulunduğumuz bu dijital çağda da bizim aklımıza gelmeyecek türlü türlü dolandırıcılar ve kaçakçılar ortaya çıkmıştır. Örneğin; bizim halk arasında Çin malı olarak bildiğimiz, görüntü olarak orijinaline birebir benzeyen ancak içindeki sistem ve parçalar olarak tamamen bambaşka olan ürünler üretilmeye sonrada halka sunulmaya başlanmıştır. Orijinal ürünün fiyatının dörtte biri olan bu mallar, son model bir telefona para vermek istemeyen kesim için uygun olduğundan önlerine tam olarak geçilememiştir. Elbette bunun çok daha başka nedenleri de vardır.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İşte IMEI numarası tam olarak bu tip olaylarda işimize yaramak amacıyla vardır. Açılımı ‘International Mobile Equipment Identity’ olan IMEI bir mobil koddur. Bu kodun var olma sebebi cihazınızın sahte olup olmadığına veya kaçak yollarla ülkemize sokulmadığını anlamak için vardır. Günümüzde bunu gizlemek, cihazınıza bir IMEI adresi yerleştirip bunun gerçekliğine size ikna etmek konusunda dolandırıcılar elbette teknikler geliştirmiştir. Ama IMEI sorgulama yoluyla bu oldukça basit, zaman almayan bir işlem haline gelmiştir. İnternetin bize sunmuş olduğu IMEI sorgulamadan yararlanmak amacıyla öncelikle telefonunuzun IMEI numarasını çıkarabiliyor olmanız gerekir.

Haberin Devamı

IMEI sorgulama için yapmanız gereken işlemler oldukça kolaydır.

IMEI sorgulama için yapmanız gereken ilk şey telefonunuzun arama ekranını açarak *#06# kodunu tuşlamak ve arama yapar gibi, arama simgesine tıklamaktır. IMEI sorgulama kodunu edinebilmek için telefonunuzun veya cihazınızın son model ya da son yıllarda çıkmış olması gerekmez. Model fark etmeksizin yapabileceğiniz bu işlem sonucunda karşınıza on beş haneli bir numara çıkacaktır. İşte bu numara sizin IMEI kodunuzdur. Ancak son zamanların durdurulamaz meyvesi olan akıllı cihazlarda illa bu işlemi yaparak kod elde etmeniz gerekmez. Android cihazlarınızda ayarlara girdiğiniz zaman ‘Cihaz Hakkında’ seçeneğine girerek hem cihazınızın çeşitli başka bilgilerine hem de IMEI koduna ulaşabilirsiniz. Bu Iphone ve Ipad cihazlarınızda Ayarlar>Genel>Hakkında seçeneklerini takip ederek bulunabilir.

Haberin Devamı

Tüm bu basit işlemlerin sonucunda E-devlet üzerinden IMEI sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer telefonunuzda bir IMEI kopyalama, diğer adıyla klonlama işlemi yapıp yapılmadığını merak ediyorsanız, arka kapağını çıkartarak kod yardımıyla edindiğiniz IMEI kodunu ve iç kısmında bulunan kodları karşılaştırabilirsiniz. Ancak E-devlet üzerinden yapacağınız IMEI sorgulama birçok açıdan daha yararlı olacaktır. Öncelikle size birden fazla konuda yardımcı olabilen bir sistemdir. Yasal yollardan mı ithal edilmiş, kayıp veya çalıntı mı gibi bilgilere anında erişmenize yardımcı olur.

Herhangi bir IMEI kopyalanması yaşamamak için kaliteli teknoloji mağazalarından ya da cihazın kendi satış mağazasından almanız faydalı olacaktır. Yine aynı şekilde teknoloji mağazaları ile cihazın kendi markasının internet siteleri de güvenilirdir. Ancak bu tip nakit, kredi kartı gibi işlemlerin yapılması gereken durumlarda hiç bilmediğiniz insanlara, seyyar satıcılara, özellikle de internet sitelerine güvenmeyiniz. Kimlik bilgisi, kredi kartı bilgisi ve tabii ki IMEI kodunuzu paylaşmamanız gerekmektedir.

Haberin Devamı