Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama işlemi detayları!

IMEI sorgulama işlemi telefonlara ait kimlik bilgilerinin sorgulaması demektedir. IMEI sorgulama ile telefonların yasal olarak izinli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. IMEI sorgulama işlemi hakkında daha fazla bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

IMEI sorgulama işlemi detayları!

Modern çağın 21. Yüzyıl insanına getirdiği birçok büyük yenilik var. En çok kullanılan ve birçok insan tarafından vazgeçilmez olarak nitelendirilen alet ise mobil akıllı cihazlar. Dünya üzerinde milyonlarca hatta belki milyarlarca olan bu cihazlar da tıpkı otomobiller gibi birer ayırıcı plakaya sahipler. IMEI numarası olarak adlandırılan bu numara ise mobil cihazların bir nevi kimliği ve 15 haneden oluşmakta. IMEI numarası kullanılarak cihazın üreticisini, markasını, modelini, bazı teknik bilgilerini bulabilmek mümkün. Ayrıca günümüzde insanların mobil cihazları IMEI klonlanması tehdidi altında. Herhangi bir insanın telefonunda kullandığı IMEI numarası başka bir cihaza üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak entegre edilebiliyor. Bu durumda orijinal IMEI numarasının sahibinin cihazı kullanılamaz hale geliyor.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Mobil cihazların IMEI numarasını öğrenmenin iki yolu var. Birincisi telefonun arama yapma bölümünden yapılıyor. *#06# tuş kombinasyonu yazıldığında çıkan ekranda IMEI numarası görülüyor. Bir diğer yöntem ise cihazın kapağı kaldırıldığında batarya üzerinde ya da bataryanın alt kısmında bulunan IMEI bölümü. Yine buradan da 15 haneli numaraya ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

IMEI sorgulaması cihazların yasal yollardan ülkeye giriş yapıp yapmadığını ayrıca kayıp yada çalıntı olup olmadığını öğrenmek için kullanılabiliyor. Ancak işler bu raddeye varmadan önlem almak ve cihazların IMEI sorgulamalarını yapmak mümkün. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, IMEI sorgulama hizmetini e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Yukarıda anlatılan yöntemlerle IMEI numarası öğrenildikten sonra dakikalar içerisinde e-devlet üzerinden işlem yapılabiliyor. Hem de e-devlet’e giriş yapmaya gerek kalmadan. Çıkan sonuç ekranında iki farklı durumla karşılaşılabiliyor. İlk sonuç cihazınızın bilgilerinin olduğu sonuç ve durum olarak ‘IMEI numarası kayıtlı’ yazılı olan. İkinci ve olumsuz olan sonuç ise ‘Bu IMEI numarasının başka cihazlara kopyalandığı tespit edilmiştir’. İki sonuç mesajında da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu sorgulamanın ispat hukuku açısından geçerli değildir mesajı veriliyor.

Haberin Devamı

IMEI sorgulama işlemi son derece basit ve hızlı olarak yapılabiliyor. Cihazın güvenliği açısından düzenli olarak sorgulamak gerekiyor. Ancak IMEI klonlanmasını engellemek adına ilk yapılacak adımlardan biri de IMEI numarasının internette rastgele paylaşılmaması. Her ne kadar güvenli gözükse de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun resmi sorgulama ekranın dışında yapılan sorgulama sayfalarına itibar etmemek gerekiyor.