Gazete Vatan Logo

İmdat! Ailemi sosyal medyadan uzak tutun

Biz gençlerin en büyük sorunu... Sosyal medyada etkinliği giderek artan ailelerimiz... Çok dertliyiz çok. Buradan hepsine sesleniyorum: Lütfen bu yazıyı okuyun...

İmdat! Ailemi sosyal medyadan uzak tutun

Son 5 yılda 11 milyon genç Facebook’tan ‘kaçtı‘. Çoğunun nedeni aynı... Artık Facebook aileler tarafından istila edilmiş durumda. Öyle ki 65 yaş üstü internet kullanıcılarının yüzde 48’inin Facebook’u var. El mahkûm Snapchat gibi yeni platform arayışında herkes. Gençleri mahcup etmeden sosyal medyada var olmak mümkün mü? İşte aileler için sosyal medya kullanma kılavuzu. Okuyun,

1) Bizimle böbürlenmeyin

Eskiden büyükanneler kiminle tanışsa cüzdanı açar, torunlarının fotoğraflarını gösterirdi. Şimdi övünme de sosyal âleme kaydı. Annelerin profilinde “Muhteşem iki kızın annesi,” yazıyor... Kavga kıyamet gidilmesine rağmen “Ailecek mangal keyfi” notlu fotoğraflar paylaşılıyor. Yapmayın...

2) Facebook’un amacını anlayın

Çocuğunuza ulaşamadınız diye duvarından “Neredesin, telefonunu aç,” yazıp iletişim kurmaya çalışmak da nereden çıktı? Oraya yazılanı herkes görüyor.

3) Benim arkadaşlarım benim

Herhangi bir şeyi ‘like’ etmek sadece onu beğendim anlamına gelmiyor. O konu ve kişiyle ilgileniyormuşsunuz mesajı veriyor. Sosyal âlemde ‘stalk’ yani kovalamak dediğimiz bir tabir var. Tanımadığınız birinin fotoğraflarını beğenmek onu ‘kovalıyorsunuz’ izlenimi veriyor. Bir arkadaşın gelip “Annen fotoğrafımı beğenmiş,” demesi gereksiz.

Haberin Devamı

4) Hashtag kullanımı önemli

Hashtagleri kullanırken dikkatli olun. Burada amaç başka birinin ararken sizin Tweet’inize kolay erişebilmesi. “#Ailecek #tatildeyiz” gibi bir Tweet’in anlamı yok. “Tatildeyiz” yazdıktan sonra #Antalya, #Paris... vb gibi lokasyonu etiketleyin.

5) Instagram’ın amacı az ve öz

Instagram internette bulduğunuz fotoğrafları paylaşmak için değil, kendi çektiğiniz fotoğrafları koymak için bir platform. Bol photoshop efektli bir gül resmi koyup altına şiir döşemenin de özlü sözler paylaşmanın da yeri Instagram değil.

6) Her şeye yorum yapmayın

Ailelerle ilgili sosyal medyada yaşadığımız sorunların en büyüğü de sürekli yapılan yorumlar. Her fotoğrafın altına “Maşallah” yazmasanız keşke.