Gazete Vatan Logo

İmam hatiplilerin cinliği 'açık'a çıktı

İmam hatip liselerinde kayıtlardaki düşüşün nedeni ortaya çıktı. Öğrenciler kılık kıyafet ve katsayı sorununu aşmak için çareyi açıköğretim liselerinde arıyor

İmam hatip liselilerin üniversiteye girişte katsayı sorununu "açıköğretim liselerine" gitmekle aştıkları ortaya çıktı. Son yıllarda öğrenci sayısında patlama yaşayan açıköğretim liseleri bir yandan kılık kıyafet sorununa diğer yandan da katsayı sorununa çare oldu. AKP Milletvekili Köksal Toptan'nın DYP/SHP hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaptığı döneminde 1992/93 öğretim yılında faaliyete sokulan açıköğretim liseleri ile yüz yüze eğitim dışında lise öğrencilerine yeni seçenek sunuldu. MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce uygulamaya konulan yeni sistem ile TRT 4 aracılığıyla TV'den eğitim dönemi başladı. 1997'ye kadar öğrencilerin tercih etmediği açıköğretim liseleri, 28 Şubat sonrası imam hatiplere alternatif olarak yoğun ilgi gördü. 1996/97 öğretim yılında Açıköğretim liselerine 48 bin öğrenci kayıt yaptırırken, 8 yıllık temel eğitimin de devreye girdiği 28 Şubat sürecinden sonraki dönemde, 1997/98 eğitim öğretim yılında kayıt patlaması yaşadı. Bu okullara kayıt yaptıranların sayısı 100 bin 808'e ulaştı. Böylece, Açıköğretim liseleri, İmam Hatip liselerinde okuyup katsayı ve kılık kıyafet sorunu yaşayan bir çok öğrencinin imdadına yetişti.

Nasıl eğitim görüyorlar?
Açıköğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşuyor. Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem kayıt yenilemek zorunda. Açıköğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirleniyor. Eğitim-öğretim TRT 4 ve TRT Radyo 1 aracılığıyla yapılıyor. Açıköğretim Lisesi'nde sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bakanlıkça belirlenen okullarda öğretmenlerin gözetiminde merkezi bir sınavla yapılıyor.

Amaçları sistemi delme
Milli Eğitim eski Bakanı Necdet Tekin, Açıköğretim liselerine artan ilginin altında İmanı Hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişte yaşadığı zorluktan kurtulmak olduğunu belirterek "8 yıllık temel eğitim Türk eğitim sistemini disipline eden bir karardı. Ancak üniversiteye girişteki bir yanlışı düzeltemedik. Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte devam edebilecekleri okullar belirtilmeliydi. Bu yolla sistemi delmeye çalışıyorlar. Hedefleri üniversiteleri de İmam Hatiplere dönüştürmek" dedi.

Haberin Devamı