Gazete Vatan Logo

İmam-hatiplere katsayı avantajı

Türbanın yarattığı gerilimin ardından şimdi de imam hatiplilere avantaj sağlayacak katsayı düzenlemesi gündemde

AKP'nin üniversitelerde türbanı serbest kılacak düzenlemeyi Meclis'e sunmasının yarattığı tartışma devam ederken, gerilim konusu yeni bir düzenlemenin daha gündeme gelmesi bekleniyor.


Özellikle imam hatipleri ilgilendiren, meslek liselerindeki katsayı sorunu. Radikal gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen aralıkta atadığı yeni Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın göreve geldikten sonra başkanlık edeceği ilk YÖK Genel Kurulu'nun meslek lisesi mezunlarına üniversite sınavında uygulanan 'katsayı engelini' gündeme alması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün YÖK Genel Kurulu'na dün dört yeni üye atamasının ortaya çıkardığı yeni dağılımla, 7 Şubat Perşembe günü toplanacak genel kurulda, katsayı engelinin kaldırılmasından yana olan üyelerin çoğunlukta olması bekleniyor.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

İmam-hatip liseleri ekseninde yürüyen meslek liselerinin üniversite sınavlarındaki katsayı sorunu, 59'uncu AKP hükümeti döneminde hem Erkan Mumcu, hem de Hüseyin Çelik'in milli eğitim bakanlıkları sırasında gündeme gelmiş, ancak YÖK ve yargı engeline takılmıştı.
YÖK'de katsayı değiştirme hazırlıkları sürerken, Milli Eğitim Bakanı Çelik'in de katılacağı 8 Şubat Cuma günü Antalya'da yapılacak 'Orta öğretim sisteminde arayışlar' sempozyumununda da katsayı tartışılacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan'ın da katılacağı bu katsayı tartışmasından bir gün önce 7 Şubat Perşembe günü toplanacak YÖK'te de katsayı konusunun ele alınması bekleniyor.

Bir eksik üye ile toplanacak genel kurulda dengeler, katsayı engelini kaldırmak isteyenlerden yana olacak. Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul'dan 7'şer üye olmak üzere toplam 21 üyesi olan YÖK Genel Kurulu'nda AKP'ye yakın üyelerin sayısı dün Gül'ün atadığı isimlerle birlikte 11'e yükseldi. Buna karşılık, katsayı engelinin kaldırılmasına karşı çıkanların sayısı ÜAK'ın aday göstermesiyle birlikte yeniden atanan Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ile birlikte dokuzla sınırlı kaldı.
YÖK Genel Kurulu'nda katsayı meselesi en son 22 Haziran 2005 tarihinde gündeme gelmişti. İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Tesisleri'nde yapılan genel kurulda katsayı uygulamasında düzenleme yapılmamasına karar verilmiş, buna karşılık, sınavda çıkacak soruların bütün müfredatı kapsaması kararlaştırılmıştı. YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında yapılan toplantıya 18 YÖK üyesi katılmıştı. Teziç, toplantı sonrasında katsayı uygulamasının devam edeceğini vurgulamıştı.

KILAVUZA YETİŞSİN TELAŞI

Her yıl şubat ayında ÖSYM ve YÖK'ün işbirliğiyle hazırlanan ÖSS kılavuzu YÖK Genel Kurulu'na sunuluyor. Yine şubat ayında YÖK Genel Kurulu tarafından onaylanan kılavuz ÖSYM tarafından baskıya gönderiliyor. Kılavuzda katsayıya ilişkin düzenlemelere de yer veriliyor. YÖK Genel Kurulu'nun katsayı engeline ilişkin düzenlemesini 2008 ÖSS için hazırlanacak kılavuza yetiştirememesi halinde, daha sonra ek bir kılavuz hazırlanması da mümkün oluyor. ÖSYM'nin bu takdirde gazetelere yapılan düzenlemeye ilişkin duyuru yapması gerekiyor. Mevcut katsayı uygulamasına göre, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik. Bu alanlarda seçimlerini yaptıkları takdirde, yani lisede seçmiş oldukları alandan bu alanlara ilişkin tercihler yapıldığı zaman, bunların kendi alanlarında başarıları 0

Haberin Devamı