Gazete Vatan Logo

İmam hatipe 40, diğer liselere de 94 bin öğrenci istek dışı yerleştirildi

Nakiller sistemde yaşanan sorunlardan dolayı tamamlanamadı. Devlet liselerine başvurup kaydını özele almak isteyen öğrencilerin kayıt bilgilerinin, özel okullar tarafından çekilememesi nakilleri kilitledi.

İmam hatipe 40, diğer liselere de 94 bin öğrenci istek dışı yerleştirildi

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde, bu hafta başlayan nakillerle ilgili açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okullara geçişlerin başlamasıyla devlet okullarında yeni kontenjanların oluşmaya başladığını belirtti. Bakan Avcı, “Son aldığım bilgiye göre, bu kontenjan 15 bine yaklaştı. Kontenjanlar önümüzdeki haftalarda artarak devam edecek. Velilerimiz telaş etmesinler. Nakil talepleri pazartesi gününden itibaren yapılabilecek” dedi.

En az 100 bini nakil istiyor

Pazartesi günü başlayan nakiller, e-okul sisteminde yaşanan sorunlardan dolayı tamamlanamadı. Özel okula gitmek isteyen öğrenci, yerleştirildiği devlet lisesine bir dilekçe ile başvurup naklinin yapılmasını talep etti. Devlet liseleri de bu başvuruyu kabul edip e-okul üzerinden öğrencinin gideceği özel okula kaydı gönderdi.

Ancak öğrenci, velisi ile özel okula başvurduğunda özel okullar öğrencinin kaydını e-okul üzerinden çekemedi. Sistemde bu sırada işlemin e-okul tarafından yapılacağı ifadesi çıktı. Özel okullar da nakilleri e-okul havuzundan çekemediği için devlet liselerindeki kontenjanlarda düşüş yaşanmadı.

Haberin Devamı

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, yaşanan krizi değerlendirerek, “Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerleştirildi. Bunların 40 bini İmam Hatip Lisesi, 94 bin civarında meslek lisesi öğrencisi ve düşük rakamlı olup da girdiği Anadolu Lisesi’ni beğenmeyen öğrenciler. Tamamına yakını nakil yapmak istiyor. Bir okuldan diğer okula nakil için de öbür okulda kontenjanın açık olması gerekiyor. Bu hareket yok şu anda. “

Özeller düşük puanlı almıyor

Çapa Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Kemal Karabulut da, okullarına şimdiye kadar nakil ile gelmek isteyen öğrenci sayısının 500 civarında olduğunu söyledi: “Bizden özel okula geçmek için 14, devlet okuluna geçmek 30 kişi dilekçe verdi. Özel okullara geçiş konusunda velilerden şikayetler var. Bunun nedeni özel okulların dilekçeleri işleme almaması.

Biz devlet okulundan özel okula geçmek isteyen öğrencilerin başvurularını işleme koyuyoruz. Ancak özel okullar daha yüksek puanla öğrenci almak için dilekçeleri bekletip pazarlık kozu yapıyor. Düşük puanlı öğrenciyi almak istemiyorlar.”

Haberin Devamı

MEB, boş kontenjanları açıkladı...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarına göre geçtiğimiz hafta e-okul sisteminden düşürülmeyen kontenjanları açıkladı. 15 bin boş kontenjan için nakiller, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri e-Okul üzerinden yapılacak. Nakiller, haftalık periyotlarla 26 Eylül’e kadar devam edecek. Açıklanan boş kontenjanlar arasında Türkiye’nin en fazla tercih edilen okullarında da boşluklar dikat çekti. İşte bazı okulların 10. sınıflarında yer alan boş kontenjanları ve taban puanları şöyle:

- Diğer okulların kontenjanları ise Milli Eğitim Bakanlığı’na ait e-okul.meb.gov.tr internet sitesinden takip edilebilir.