Gazete Vatan Logo

İmam bıçaklanarak öldürüldü!

Çin'in ve Orta Asya'nın en büyük ibadet mekanları arasında yer alan Kaşgar'daki İdgah Camii'nin imamı bıçaklanarak öldürüldü.

Radio Free Asia (RFA), görgü tanıklarına dayanarak İdgah Camii İmamı Cuma Tahir'in dün sabah bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu. İmam Tahir'in cami önünde bıçaklandığını belirten RFA, saldırgan ya da saldırganların kimliklerinin belirsiz olduğunu kaydetti.

Hong Kong medyasında yer alan haberlerde, olay suikast olarak nitelenirken, Tahir'in Uygurlar tarafından "işbirlikçi" görüldüğüne vurgu yapıldı. Şiddete bulaşan Uygurları eleştiren Tahir'in adı Çin devlet medyasında sıkça yer bulmaktaydı.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin güneyindeki tarihi Kaşgar kentinde 15'inci yüzyılda inşa edilen İdgah Camii’nde, özellikle Cuma ya da Bayram namazlarında yaklaşık 20 bin Müslüman ibadet edebiliyor.

Öte yandan, hafta başı Yarkent ilçesinde meydana gelen kanlı olaylar nedeniyle, Kaşgar il merkezinde son derece sıkı güvenlik önlemleri alındığı ifade ediliyor. Hong Kong merkezli South China Morning Post’a göre, giriş çıkışların sıkı denetim altında tutulduğu kentte çok sayıda kontrol noktası bulunuyor ve güvenlik güçleri aralıksız devriye geziyor.

Haberin Devamı

Çin devlet medyası, Pazartesi günü sabah Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinin iki kasabasında büyük çaplı “terör saldırısı” gerçekleştiğini ve “düzinelerce saldırganın vurularak öldürüldüğünü” kaydetmişti.

Yurtdışında bulunan Uygur dernekleri ise, Ramazan kısıtlamaları ve yargısız infazlara karşı yapılan protestonun sert biçimde bastırılmasıyla kanlı çatışmaların meydana geldiğini belirtiyor.

Yerli ve yabancı gazetecilerin bölgede hür çalışmasına müsaade edilmemesi nedeniyle, olayların mahiyetini tespit ya da teyit etmek mümkün değil.

Öte yandan, kanlı çatışmaları bir buçuk gün gecikmeli duyuran resmi medya, ölü ve yaralı sayılarını halen netleştirmedi.