Gazete Vatan Logo

İlklerin başkanı!

Recep Tayyip Erdoğan… 2007’deki anayasa değişikliğinin ardından halkın iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu, 28 Ağustos 2014’te göreve başladı. 24 Haziran’daki seçimlerde de yeni sistemin ‘ilk başkanı’ seçildi. Devletin zirvesinde 4. yılını geride bırakırken, birçok ilke imza attı

İlklerin başkanı!

Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007’deki anayasa değişikliğinin ardından Türkiye’nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2014’te göreve başladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında, 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oyla kazanan Erdoğan, yeni sistemin “ilk başkanı” oldu. Erdoğan için Külliye’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’ne yurt dışından 22 ülkenin devlet başkanı, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’dan soydaş ve akraba toplulukların siyasi ve dini temsilcileri iştirak etti.

30 ülkeye ziyaret

Erdoğan, görevindeki 4. yılını yurt içinde ve dışına gerçekleştirdiği ziyaretlerle yoğun tempoda geçirdi ve son bir yılda 30 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. İkişer kez Azerbaycan ve Rusya’yı olmak üzere, 30 ülkeyi ziyaret eden Başkan Erdoğan, bu kapsamda görevinin 4. yılındaki ilk ziyaretini Kazakistan’a yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı, daha sonra sırasıyla ABD, İran, Ukrayna, Sırbistan, Polonya, Azerbaycan, Rusya, Kuveyt, Katar, Yunanistan, Sudan, Çad, Tunus, Fransa, Vatikan, İtalya, Cezayir, Moritanya, Senegal, Mali, Bulgaristan, Özbekistan, Güney Kore, İngiltere, Bosna Hersek, KKTC, Belçika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zambiya’ya ziyarette bulundu.

Suriye için üçle zirve

Resmi temasların çoğunlukta olduğu seyahat trafiğinde Erdoğan, Kazakistan’da “İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi”ne, ABD’de ise “Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu”na iştirak etti. Başkan Erdoğan, Azerbaycan’a yaptığı ziyarette Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın açılış törenine katılırken, Rusya ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılımıyla “Suriye” konulu üçlü zirvede yer aldı. Erdoğan, başkan seçilmesinin ardından da ilk yurt dışı ziyaretlerini Azerbaycan ve KKTC’ye yaptı, bu ziyaretlerinin ardından Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ne katıldı. 10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi’ne katılmak üzere Johannesburg’a gitti. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı, Türkiye ile BRICS arasındaki “ilk yüksek düzeyli teması” teşkil etti.

Haberin Devamı

Erdoğan ‘üçlü zirve’ için İran’a gidiyor

Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılacak ‘üçlü’ Suriye zirvesinin tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılmak için 7 Eylül’de İran’a gidecek. Erdoğan ziyarette Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelecek. Görüşmede İdlib başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeler ele alınacak. Zirveyle ilgili Kremlin’den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “3’lü zirve için hazırlıklar devam ediyor. Tahran’da yapılabilir” dedi. Üç lider daha önce, Rusya’nın Soçi kentinde ve İstanbul’da bir araya gelmiş ve Suriye’de siyasi çözüm süreci masaya yatırılmıştı.

Yunanistan’a tarihi ziyaret

Başkan Erdoğan’ın görevdeki 4. yılında en önemli yurt dışı ziyareti, tarihi açıdan da büyük önem arz eden komşu ülke Yunanistan’a yaptığı ziyaret oldu. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 1952’de gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, 65 yıl sonra Yunanistan’a devlet başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti Başkan Erdoğan gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde Atina’da resmi temaslarını gerçekleştiren Erdoğan, daha sonra Gümülcine’ye geçerek burada soydaşlarla bir araya geldi.

Haberin Devamı

34 il mitingine katıldı
Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra yurt içi ziyaretlere de ağırlık verdi. Bu yıl partisinin il kongreleri ve 24 Haziran seçimleri dolayısıyla pek çok il ve ilçeye giden Erdoğan, partisinin il kongreleri sürecinde 51 il kongresine iştirak etti. Erdoğan, 24 Haziran seçim kampanyası kapsamında 34 il mitinginin yanı sıra bazı ilçelerde de mitinglere katıldı.
En çok Putin’le görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüz yüze gerçekleştirdiği görüşme trafiğinin yanı sıra görevinin 4’üncü yılında da çok sayıda mevkidaşıyla telefonla irtibat kurdu. Bu kapsamda Başkan Erdoğan’ın en çok telefonda görüştüğü mevkidaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Başkan, farklı programlar vesilesiyle Putin’i Türkiye’de üç kez ağırladı.
ERDOĞAN’DAN İKİ KRİTİK GÖRÜŞME
İdlib’i de konuştular
Başkan Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile dün telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler, güncel ve bölgesel konularele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı May, ikili ekonomik ve ticari ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da geliştirmenin önemine dikkati çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İngiliz mevkidaşlarının en kısa sürede bir araya gelmelerinin kararlaştırıldığı görüşmede, başta İdlib olmak üzere Suriye’deki son gelişmelere de değinildiği kaydedildi.
İlişkiler geliştirilecek
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile telefonda görüştü. Alınan bilgiye göre, görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel konular da ele alındı. Almanya ve Türkiye arasındaki istişare ve iş birliği mekanizmalarının yeniden işlerlik kazanmasının memnuniyet verici olduğu vurgulanan görüşmede iki lider, ikili ilişkileri geliştirme kararlılıklarını teyit etti. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylül sonunda Almanya’ya yapacağı devlet ziyaretine ilişkin hazırlıklar da ele alındı.

Haberin Devamı