Gazete Vatan Logo

İlkinde pas geçti ikincide saplandı!

THY’nin İstanbul-Katmandu seferini yapan yolcu uçağı, yoğun sis nedeniyle pisti pas geçti. Bir süre şehir üzerinde tur atan uçak ikinci denemede ise pistten çıktı. Şans eseri sadece bir kişi hafif yaralandı, uçak kullanılmaz hale geldi

Türk Hava Yolları filosuna geçtiğimiz yıl 7 Mayıs tarihinde katılan TC-JOC kuyruk tescilli “Göbeklitepe” adlı Airbus A330 tipi yolcu uçağı önceki akşam saat 20.25’de mesul Kaptan Levent Bilir ve Kaptan Pilot Ayhan Günbatan yönetiminde, Nepal’in başkenti Katmandu’ya gitmek üzere 1’i bebek 224 yolcu ile Atatürk Havalimanı’ndan havalandı. 6 saat 45 dakika süren yolculuktan sonra Katmandu Havalimanı’na yaklaşan THY uçağının pilotu, pisti kaplayan yoğun sis nedeniyle iniş için yaptığı ilk denemeden vazgeçti. 15 dakika tur atarak sisin dağılmasını bekledi.

Tekerleri patladı

Bu denemede piste teker koyan Airbus A330, pisti ortalayamadı ve bir anda yan taraftaki toprak araziye çıktı. Tekerleri patlayan uçakta kaza sonrası büyük hasar oluşurken yolcular ise slide’lardan tahliye edildi. Bu sırada yolculardan biri kayarken düşüp yaralandı. Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Ali Genç resmi twitter adresinden yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yolcularımız ve uçuş ekibimiz güvenli bir şekilde tahliye edilerek terminale alınmıştır. Olayda bir yolcumuz hafif yaralanmış hastaneye sevk

Haberin Devamı

edilerek tedavi altına alınmıştır. Uçağın bulunduğu bölgeden çekilmesi için gerekli tedbirler alınmış ve çalışma başlamıştır. Olayın nasıl geldiği yapılacak teknik incelemenin ardından belirlenecektir.”

İniş izni almıştı’

AFP’nin haberine göre, havalimanı sözcüsü Purna Prasad Chudal said, pilotun ilk denemesinde pisti geçtiğini, ikinci denemesinde ise uçağın pistten çıktığını söyledi. AFP’ye konuşan Chudal, “Uçak, iniş izni almıştı. Sis varken de görüş mesafesi yeterliydi... Bunun nasıl olduğundan emin değiliz” dedi. Chudal, kazaya ilişkin inceleme başlatılıp, pilotun olayla ilgili bilgisine başvurulacağını belirtti.

‘Dünyanın en zor pisti’

Birçok THY pilotu, Katmandu’ya inişlerde her zaman sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Hatta bazı THY pilotları, havalimanını “inişi en zor yer” olarak nitelendiriyor. Bu nedenle THY kuralları gereğince, Tribhuwan Havalimanı’na sadece tecrübeli pilotların uçmasına izin verildiği, iniş-kalkışları da kaptan pilotların yaptığı öğrenildi. Pilotların inişlerde her zaman zorlandığı havalimanı için THY de simülatörlü özel bir eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Havalimanında ILS yok, VOR kullanılıyor

Tribhuwan Havalimanı’nda, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan hassas yaklaşma sistemi ILS bulunmuyor. Bölgenin dağlık olmasından ötürü ILS olmayan bu havalimanına uçak indiren pilotlar, VOR adlı bir radyo seyrüsefer yardımcı cihazını kullanıyor.

ILS VE VOR Nedir?

ILS, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir hassas yaklaşma sistemi. İngilizce adı Instrument Landing System olan ILS, bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir. VOR (Omni- direction Radio Range) sisteminde ise uçak, yerdeki bir radyo seyrüsefer yardımcı cihazı ile iniş yapar. Bir yer istasyonu ile uçaktaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir.

Haberin Devamı

2 GÜNDÜR YAĞMUR VARDI, PİST ÇOK KAYGANDI

Üç deneme iddiası

Kaza sonrasında tecrübeli yolcu uçağı pilotlarının tartışma platformu olan PPRuNe forumunda olay gündeme geldi. Pistin iki gündür yağan yağmur nedeniyle çok kaygan olduğunu ve Katmandu Havalimanı’nda imkansızlıkların had safhada olduğunu belirten pilotlar uçuş kayıtlarından THY uçağının iki kez iniş denemesi yaptığını, 1.5 saat kadar şehrin üzerinde tur attıktan sonra üçüncü denemede uçağı indirdiğini ileri sürdü. Bu sırada uçağın kule tarafından Bakü ya da Almatı’ya yönlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

O saatte indirilmez

Pilotlar ayrıca sadece manuel iniş imkanı bulunan Katmandu Havalimanı’na gündüz 10-11’den önce uçak indirilmesinin büyük tehlike olduğunu, hemen her gün bu saatlere kadar pistin üzerinde yoğun bir sis dalgası olduğunu belirtti. Olay sonrası çekilen fotoğrafları da inceleyen pilotlar, ‘Bu sis iniş için gerekli minimum görüş mesafesinin de altında olunduğunu gösteriyor. Bu ortamda inişi başaran pilotlar da kahramandır’ yorumu yaptı. Bir başka pilot ise, ‘THY Amsterdam kazasından sonra da pilotlar için kahraman demişti’ diyerek bu yorumu eleştirdi.

Haberin Devamı