Gazete Vatan Logo

İlker Başbuğ komisyona damgasını vurdu!

Önce sunumunun saatinde başlamaması halinde Meclis’ten ayrılacağı notunu ileten Başbuğ, daha sonra da vekillerin aralarında tartışmaya başlaması üzerine tepki gösterdi

İlker Başbuğ komisyona damgasını vurdu!

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na konuşan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, tavrıyla da toplantıya damgasını vurdu.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; komisyonda bugüne dek dinlenen konuklara sunum yapmaları için tanınan 20 dakikalık süreyi, Başbuğ 2 saat olarak kullandı. Milletvekillerinin soru süresi ise 3 saati buldu. Sert ve katı tutum sergileyen Başbuğ’un konuşmasını milletvekilleri kesmeden soluksuz dinledi.

‘Başlamazsa...’

Başbuğ’un katı tutumu daha salona girmeden toplantıya yansıdı. Bağbuğ’un, “vaktinde başlamazsa TBMM’den ayrılır giderim” eksenindeki tutumu Komisyon Başkanı Reşat Petek’in, “Şöyle bir bilgi var: Saat 12.00 için Sayın İlker Başbuğ’a randevu verdik. Saatinde alınmazsa beklemeyi düşünmüyorum şeklinde bir bilgi ulaştı Sayın İlker Başbuğ’dan” notunu okumasıyla milletvekillerine aktarıldı. Komisyonda soğuk rüzgarların esmesine yol açan bu notun ardından Başbuğ, vaktinde başlayan sunumunda ise şu tavrı sergiledi: “Bugün, burada, belki de bu konulara ilişkin yeni bir şey söyleyeceğimi tahmin etmiyorum, zaten görüşlerimi en net olarak ifade eden birisiyim. O zaman niye bugün buradayım? İki nedenle. Birincisi, tabii ki bu yüce kurumun, manevi şahsiyeti karşısında duyduğumuz saygı, tabii, bugün burada bulunmamın ana nedenidir. İkincisi de elbette, düşüncelerimizin TBMM’nin kayıtlarına girmesini de önemsiyorum. Bu Meclisin kayıtları yüzyıllarca yaşayacak. Her zaman partilerüstü bir durumda olmaya özen gösterdim. ‘Partilerüstü’ demek, devlet adamlığı demek. Lütfen, soruları yöneltirken benim partilerüstü durumda olduğumu ve devlet adamı niteliğine sahip olduğumu unutmayın.”

Haberin Devamı

‘Benim olduğum yerde tartışmalar olmasın’

İktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında, “TSK’nın dine soğuk durduğu” yönünde başlayan tartışmayı da Başbuğ sonlandırdı. Başbuğ, “Sayın Başkan, benim olduğum yerde lütfen böyle tartışmalar olmasın. Yoksa ben tahammül edemem, müsaadenizi... Mahkemeyi bile terk etmişimdir yani. Lütfen, sorunuz varsa bana sorun, ben cevap vereyim ama benim olduğum ortamda lütfen... Sonra siz yapın kendi aranızda ne yapacaksınız” dedi. Petek’in, “Zaten siyasetüstü bir konumda olduğunu konuğumuz ifade etti” çıkışının üzerine Başbuğ, “Daha önce diğer kişilerin yaptığı değerlendirme ve yorumlar beni ilgilendirmez. Zaten onların değerlendirme ve yorumları üzerinde ben burada yorum yapmam” ifadelerini kullandı.

‘Bu mu sorunuz?’

Haberin Devamı

Başbuğ, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nün, “2007’ye ‘tam ittifak dönemi’ dediniz. 27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili olarak Işık Koşaner de burada bir arkadaşımızın sorusu üzerine beyanda bulundu ‘bizim bilgimiz yoktu’ dedi. İki: Dolmabahçe görüşmesiyle ilgili bilginiz var mı?” sorusu üzerine, “Bu mu sorunuz?” diye çıkıştı. Tanrıkulu’nun, “evet, bu” karşılığı üzerine Başbuğ, “Bu sorunun 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkisi ne?” dedi.