Gazete Vatan Logo

İlker Başbuğ Darbe Komisyonu'nda

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Meclis Darbe Komisyonu'na açıklamalarda bulundu

İlker Başbuğ Darbe Komisyonu'nda

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na dün eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ geldi. Başbuğ, özetle şunları anlattı: Türkiye o gece bir felaketin eşiğinden dönmüştür. Allah korusun başarılı olsalardı bugün Türkiye’nin nerede olduğunu düşünmek dahi istemiyorum. Bu yaşanılan olay ciddi, vahim kapsamlıdır bana göre. Bu yaşanılanları ‘bir oyun’ diye değerlendirilmesi yanlış.

CUMHURBAŞKANI TEK KALDI: “Bu dönemde sayın cumhurbaşkanı tek başına mücadele ediyor. 2008-2010’da da ben tek başıma mücadele ettim. İster 2012 deyin ister 2014 deyin, ben 2012’den başlatıyorum. Herkes Cumhurbaşkanının mücadelesine ayak uydursaydı 15 Temmuz’a gelmezdik.

TSK’YA NASIL SIZDILAR: Asıl sorun FETÖ’cülerin TSK’ya nasıl sızdığı nasıl tespit edilmediği. Bana göre çok acele fazla düşünülmeden OHAL’e dayalı kararnamelerle sivil asker ilişkileri düzenlemeye çalışılmakta. MİT içinde TSK’nın etkinliğinin artırılması lazım. ABD ve Almanya’da olduğu gibi personel izleme yapılanmasına geçilmesinin bugün içinde bir ihtiyaç olduğu.

Haberin Devamı

BENİM ALINMAM TESTTİ: Kırılma noktası 2011 genel seçimlerdir. Bu cemaatin iktidar partisinden vekil adaylığı istediği yazıldı, çizildi. 2012 de benim alınmam var. Alınmam denemeydi. Testti. Bakalım toplum ne tepki gösterecek, siyasi iktidar ne tepki gösterecek. Ne güzel toplum da kendi kurumum da tepki göstermedi. Çıtayı yükselttiler, MİT müsteşarı. MİT müsteşarına da müsaade etseydi kanaatim o ki üçüncü hedef kendisiydi. Müdahale edilerek süreç engellenmeye başlandı. Savaş 2012’ de başladı FETÖ ile...

‘Kozmik odaya ben izin verdim’

İlker Başbuğ, ‘kozmik oda’ da arama yapılmasına kendisinin izin verdiğini kaydederek süreci şu şekilde aktardı: 25 Aralık 2009’ da kozmik oda başladı. Sorumluluk bana ait ben verdim izin. İzin vermeseydim giremezlerdi. Niye verdim, eğer izin vermezsek yarın, ‘bütün faili meçhul cinayetlerin burada kayıtları vardır. İzin vermediler, yok ettiler’. Bu TSK’nın üzerine silemeyeceğimiz bir şaibe olarak kalacaktı. Bu darbeyi almayı ben komutan olarak kabul ettim. Bundan da aldığım karardan da pişman değilim.

Haberin Devamı

‘Silahlı kuvvetlerde darbe geleneği yok’

“Silahlı kuvvetlerde darbe geleneği yok. Biz Atatürk’ün öğrencileriyiz. 1918’ den sonra bize verdiği nasihat vardır. Ordu siyasetin dışında kalacak siyasi konulara girmeyecek. Darbeler her zaman Türkiye’yi geriye götürür. 15 Temmuz’ a karşı koymasını nasıl açıklayacaksınız ordunun. Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır dedim. 25 Ocak 2010’ da söyledim bunu. “