Gazete Vatan Logo

İlk yerli marka yelkenli

İnan Kıraç’ın ürettiği Türk yelkenli için bekleme listesi oluştu

İtalyan Azimut-Benetti Grubu’nun Türkiye’deki üretim ortağı Sirena Marine, ilk yerli marka yelkenlisi Azuree’yi Türkiye ve dünya yat pazarına sundu. Sirena Marine’in bünyesinde bulunduğu Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç, Azuree ile liderliğe oynadıklarını belirterek, “Bu yıl 60’ın üzerinde tekne yapacağız ve şimdiden bekleme listesi oluştu” dedi.

24 metre üzeri tekne üretiminde dünya lideri olan İtalyan Azimut-Benetti Grubu’nun Türkiye’deki üretim ortağı Sirena Marine, ilk yerli marka yelkenlisi Azuree’yi Türkiye ve dünya yat pazarına sundu. Azuree, Türkiye ve İtalya’dan başlayarak Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya’da, daha sonra da tüm dünyada satışa sunulacak. Sirena Marine’in bünyesinde bulunduğu Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç, Azuree ile liderliğe oynadıklarını belirterek, “Bu yıl 60’ın üzerinde tekne yapacağız ve şimdiden bekleme listesi oluştu. Önümüzdeki yıldan itibaren dünyaya açılacağız. Hedefimiz dünya markası olmak” dedi.

İhracatı bu yılın son çeyreğinde başlatabileceklerine dikkat çeken Kıraç, fiyatlarıyla rakiplerini üzeceklerini vurguladı.

Fabrika gibi çalışacak

İlk kez Türk sahillerine ve Türk insanına uygun bir tekne yapmaktan dolayı heyecanlı olduğunu kaydeden Kıraç, “Liderliğe oynayacağız. Teknelerin tamamen Türkiye’de üretiliyor olması mutluluğumun baş kaynağı. Teknelerimiz için bekleme listesi oluştu ama bu sayı Türkiye gibi denizlerle çevrili bir ülke için çok az. 2010 yılından sonra yalnız Türk markası olarak kalmayacağız. Çünkü dünyaya açılmamız ve dünya markası olmamız lazım. Bizim de hedefimiz bu. Otomotivde olduğu gibi önce kendi ülkemizde markamızı oturtup dünyaya açılacağız. Tesislerimiz 3 vardiya çalışan bir fabrika haline gelecek” diye konuştu.

Azimut-Benetti ile çok iyi bir ortaklıkları olduğuna da değinen Kıraç, en büyük arzusunun bu grubun Türkiye’de yelkenli üretimine de başlamasını sağlamak olduğunu söyledi. Kıraç, “Tek ümidim 2 yıl sonra Azimut’un gelip ’Beni de yelkenliye bulaştırın, bana da yelkenli yapın’ demesi” şeklinde konuştu.

Kıraç, tek kalıp olduğu için ilk 5 aylık süreçte ayda 4 tane yelkenli üreteceklerini, Ağustos ayından sonra 2. ve 3. kalıpların geleceğini ve üretimin artacağını ifade etti.

2010 yılındaki ekonomik ortamla ilgili beklentilerini ve bunun planlarına yansımasını da sorduğumuz Kıraç, şunları söyledi:

“2010 yılı Türkiye’de zor bir yıl ama sanayici açısından baktığımızdan 2009’dan daha iyi bir yıl olacak. En azından biz böyle ümit ediyoruz ve planlarımızı buna göre yapıyoruz.”

FUARA ÖZEL FİYAT BELİRLENDİ

Çoğu yelkenlide ayrı bir özellik olarak sunulan; dümen tutmayı kolaylaştıran, her tür yatma açısında hızlı tepki verilmesini sağlayan ve ekstra güvenlik sunan ”çift dümen ve çift pala“ donanımı, Azuree 40’ta standart bir özellik olarak yer alıyor. Kokpitte yer alan, açıldığında 6 kişilik olan masa, yükselme ve alçalma özelliği sayesinde istenilen durumlarda güverte zemini ile aynı seviyeye kadar açaltılarak saklanabiliyor. Azuree 40, ”Cruiser“ ve ”Fast Cruiser“ olmak üzere iki farklı seçenek ile yelkencilerin beğenisine sunuluyor. Fuarda geçerli olmak üzere Cruiser modeli 140 bin, tamamen karbon olan model ise 190 bin euroya satılıyor.

Yabancılar önce bize geliyor Karsan 2010’da çok büyüyecek

Tekne işindeki başarılarının Karsan’la faaliyet gösterdikleri otomotiv sektöründeki başarılarının önüne geçip geçmeyeceğini sorduğumuz İnan Kıraç, şöyle konuştu: “Tekne otomotivin önüne zor geçer. 4 markaya hizmet veriyoruz ama Türkiye pazarına girmek isteyen her yabancı önce bizim kapımızı çalıyor. Çünkü kalitemiz belli, fabrikamız hazır. Dolayısıyla Karsan 2010’da çok büyüyecek.“

Porsche Design Studio’nun son tasarımlarından 80 mil hız yapan ve fuarın en hızlısı olan FT 28’in fuara özel satış fiyatı 270 bin euro. Tekneden dünyada 14, Türkiye’de 4 tane olacak.

400 tekne ve yat sergileniyor

CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen Avrasya Boat Show 4. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı dün kapılarını açtı. CNR Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Can Erol, 21 Şubat tarihine kadar sürecek fuarda bu yıl beklenenin üzerinde bir ilgiyle 320’nin üzerinde firmaya ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Erol, şunları kaydetti: “Fuar sektöre 1 milyar doların üzerinde katkı sağlayacak. Yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki tekne, yat ve ekipmanlarını 10 günde 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.”

Fuarda sergilenen en büyük tekne 24.1 metre boyu ile Princess 78 MY. Lüks tekne aynı zamanda 2.9 milyon sterlinlik fiyatıyla da organizasyonun en pahalı aracı oldu. Princess’ı, 22.18 metre uzunluğu ile Squadron 70 izliyor. İtalyan Sessa da 15.90 metre boyundaki C52 ile C46 ve C38 modellerini ilk kez Avrasya Boat Show’da sergiliyor. Fuarda ayrıca aralarında Chris Craft, Northstar, Jeaneau, Beneteau, Absolute, Baveria, Bayliner, Hanse’nin de bulunduğu çok sayıda tekne markası, motor, ekipman ve aksesuar denizseverlerin beğenisine sunuluyor.

Hollywood yıldızlarının lüks markası Riva Türkiye’de

Dünyanın en lüks markalarından Riva-Yacht, Ultramar İstanbul-Mestro Premium Brands birlikteliği ile Türkiye’de yeniden yapılanıyor. İtalya’nın önde gelen şirketlerinden FerrettiGroup’un en lüks markası olan Riva, fuarda yeni ikonu Aquariva Super’i görücüye çıkardı. Kullanıcıları arasında Sophia Loren, Bridgette Bardot, Sienna Miller, Naomi Champell, George Clooney ve Matt Damon’ın da bulunduğu Riva’nın Aquarive Super modelinin satış fiyatı 550 bin euro. Markanın 12 milyon eurodan başlayan 20-35 metrelik çok daha üst modelleri de bulunuyor. Şirketin kurucularından Nihan Ertürk, bu yıl hedeflerinin 5 tane Aquariva Super satmak olduğunu söyledi. Ertürk, “Türkiye’de markaya ilgi büyük. Bir tane 28 metrelik tekne sattık. Temmuz’da gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı