Gazete Vatan Logo

İlk yerli implantı ‘Bor’dan yaptık

TÜBİTAK ve 5 üniversitenin iş birliğinde, yerli teknolojiyle kaplaması bor madeninden yapılan diş implantı geliştirildi

İlk yerli implantı ‘Bor’dan yaptık

TÜBİTAK, Gazi Üniversitesi (GÜ), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi ile birlikte yürütülen bilimsel ortaklıkla gerçekleştirilen proje ile yerli teknoloji ve yerli malzeme kullanılarak implant geliştirildi.

Uluslararası patente sahip teknolojiyle elde edilen “titanyum diborür” kaplama, bor madeninden yapılan implantın kemiğe kaynama süresini büyük ölçüde kısaltacak ve dayanıklılığı artıracak - GÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Yılmaz,”İmplantların bu yerli teknolojiyi kullanarak titanyum diborürle kaplanması dünyada bir ilk” dedi. GÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Uğur da, “İmplantlarda ilk kez kullanılan teknoloji sayesinde borun, hiçbir şekilde aşınmadığı ve dokuya karışmadığı tespit edildi. Dokuya herhangi bir zararı olmayacağı gibi kemik iyileşmesini hızlandırarak iyileşme sürecini kısalttığını ortaya kondu” diye konuştu

Prof. Dr. Aysel Uğur da implantların biyolojik sistemle doğrudan temas halinde olan, ancak aynı zamanda sisteme yabancı materyaller olduğunu anlattı. Bu nedenle implantların doku ile uyumlu bir malzemeden yapılması ve bu malzemenin dokuya zarar vermemesi gerektiğinin altını çizen Uğur, “Daha da önemlisi kullanılacak bu materyallerin mekanik açıdan dayanıklı olması ve aşınmaması gerekir. Bu noktada, implantların yüzeyi önem taşır” dedi.

Haberin Devamı

Borda mikrop barınamıyor

Borun implant teknolojisine çok uygun olduğunu vurgulayan Prof. Uğur, “Neden bor kullanıldı? Çünkü bor, antimikrobiyal özelliği olan bir element. Mikroorganizmaları öldürür, yüzeyde mikroorganizmaların tutunarak plak oluşturmasını engeller, oksidatif hasarı minimize eder. Daha da önemlisi kemik dokusuyla uyumlu” diye konuştu.

İmplant nedir?

Çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleri olan implant, eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilen vidalar olarak tanımlanıyor. İmplantlar, diş hekimlerince steril ortamlarda, küçük cerrahi bir işlemle çene kemiğine yerleştiriliyor. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak 2-3 ay içinde implant çene kemiğine tamamen tutunuyor.

Haberin Devamı