Gazete Vatan Logo

İlk yerli hibrid

Toyota 450 milyon $ yatırımla Adapazarı tesisinde Türkiye’nin ilk SUV ve hibrid modelini üretecek. Üretim kapasitesi 150 binden 280 bine çıkacak, 1.000 kişiye iş kapısı açılacak

İlk yerli hibrid

2015’te üretim, ihracat ve satış rekoru kıran Türk otomotiv sektörü, 2016’ya da hızlı başladı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Adapazarı fabrikasında Corolla ve Verso’dan sonra üçüncü yerli modelini üretmeye hazırlanıyor. Şirket, 450 milyon dolar yatırımla yeni SUV’unu Türkiye’de üretecek.

C sınıfında yer alan crossover, 2016 yılı sonundan itibaren Adapazarı tesisinin bantlarından inecek. C-HR konseptinin seri üretim versiyonu olan yeni model, Türkiye’de üretilen ilk SUV ve ilk hibrid araç unvanını alacak. Yeni yatırımla fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 150 bin adetten 280 bine çıkacak.

Adapazarı, yeni crossover’ın Avrupa’daki tek üretim merkezi olacak. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, yerli crossover’dan yılda 130 bin adetten fazla üretecek. Üretilen SUV’ların yüzde 90’ı 53’ten fazla ülkeye ihraç edilecek.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, SUV modeli için 1.000 kişiyi daha işe alarak, fabrikadaki istihdam sayısını 4 bine yükseltecek. Araçta yerlilik oranı versiyonlarına göre yüzde 80’i bulacak. İlklere imza atacak araçla Toyota’nın Türkiye’deki yatırımlarının toplamı 2.3 milyar dolara (1.7 milyar euro) ulaşacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin öneminin ispatı

Toyota Motor Avrupa Başkanı Dr. Johan van Zyl, “İlk defa hibrid bir araç Türkiye’de üretilecek. Bu, Türkiye’nin Toyota’nın stratejisi içindeki önemini gösteriyor. Yeni proje ile Sakarya’daki fabrikamızın yıllık üretim kapasitesi yılda 150 bin adetten 280 bin adede çıkacak. Bu artış, bizim Avrupa üretim stratejimizde Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin önemini ve yeni aracın beklenen popülerliğini yansıtan bir sonuç” açıklamasını yaptı.

Vergi teşviği bekliyoruz

Toyota Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, yeni crossover’ın Türkiye’de üretilmesinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Geçen yıl 50 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdik. Yeni modelle satışlarımızı 15-20 bin adet artırabiliriz” dedi. Bozkurt, çevreci araçlar için vergisel anlamda sağlanacak teşviklerin olumlu olacağını söyledi ve ekledi: “Otomotiv sektörünün Ankara’dan böyle bir talebi var. Bu tarz düzenlemelerin örnekleri tüm dünyada var. Henüz bu konuda somut adım atılmadı ancak gelecek dönemde iyileştirme yapılmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa tanıtımı Cenevre’de

Toyota’nın Adapazarı’nda üretmeye başlayacağı yeni SUV, C-HR konseptinin tasarım izlerini taşıyacak. Aracın Avrupa tanıtımı Mart ayı başında kapılarını açacak Cenevre Otomobil Fuarı’nda yapılacak. Benzinli ve elektrikli motorlara sahip olacak çevre dostu araç, RAV4’ten daha küçük boyutlara sahip olacak. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Hiroshi Kato, yeni modelinin ismini Cenevre’de duyuracaklarını söyledi. Kato, geçen yıl 115 bin adet olan üretimin 2016’da yaklaşık 140 bine yükseleceğini, üretimin 44 bin adedinin yeni modelden oluşacağını kaydetti.