Gazete Vatan Logo

İlk uçak Şubat’ta konacak

3. Havalimanı’nın yüzde 68’i tamamlandı. Ulaştırma Bakanı Arslan, Şubat 2018’e kalmadan ilk uçağı piste indireceklerini açıkladı. Resmi açılış 29 Ekim’de yapılacak.

İlk uçak Şubat’ta konacak

Dünyanın en büyük havalimanı olacak 3. Havalimanı’nın pistine ilk uçağın tekerleği Şubat 2018’de değecek. Havalimanı inşaatının yüzde 68’lik kısmının tamamlandığını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İstanbul 3. Havalimanı inşaatında yüzde 68’lik gerçekleşme sağlandı. Havalimanına, Şubat 2018’e kalmadan ilk uçağı indireceğiz. Havalimanının ilk etabının resmi açılışı, 29 Ekim 2018’de olacak” açıklamasını yaptı.

Arslan, şöyle devam etti: “Yüzde 68 çok önemli bir oran. Proje, birçok alanda dünya çapında ödüller almaya başladı. Derdimiz ödül almak değil, dünya sivil havacılığının ağırlık merkezi doğuya kayıyorken, bundan yararlanmak. Amacımız, 29 Ekim 2018’de, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde, birinci faz olan 90 milyona hizmet edecek kısmını açmak ve uçuşları artık oradan yapmak. Diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar tamamlanacak. 200 milyon yolcuya hizmet edebilir hale gelecek.”

Kente nefes aldıracak

Arslan, 3. Havalimanı açıldığında Atatürk Havalimanı’nın sadece sınırlı şekilde küçük uçaklara hizmet vereceğini ifade etti. Atatürk Havalimanı’ndaki terminallerin İstanbul’un hizmetine sunulacağına işaret eden Arslan, “Bunlardan biri fuarcılık olabilir dedik. Cumhurbaşkanımızın bu yönde ifadeleri vardı. Başbakanımızla da istişare ettiğimizde, böyle bir alanın kente nefes aldıracak şekilde dizayn edilmesi yönünde irade var. Alan ağırlıklı olarak kente nefes aldıracak” dedi.

Haberin Devamı

225 bin kişiye iş sağlayacak

- 200 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak proje hazırlanan plana göre 4 etapta tamamlanacak.
- Havalimanının tüm etapları tamamlandığında toplam 6 pist hizmet verecek.
- 1 milyon 300 bin metrekare inşaat alanına sahip Ana Terminal binasında 18 bin araç kapasiteli
700 bin metrekare büyüklüğünde bir otopark alanı bulunuyor.
- Ana terminal binasının kapalı alan toplamı 3.5 milyon metrekare. 450 bin metre kare çatı alanına sahip terminal binası tamamlandığında 180 bin ton demir, 1 milyon metreküp beton kullanılmış olacak.
- Etap 1’de yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, 1 adet ana hava trafik kontrol kulesi,
2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda
3.75 km ve 4.1 kilometrelik pist, ve 114 tanesi Ana Terminal’e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı yer alacak.
- 225 bin kişiyi istihdam edecek. GSYH’nın yüzde 4.9’u seviyesinde ekonomik hacim oluşturacak.
Uçakta ‘hava polisi’ dönemi
Uçaklarda ‘hava polisi’ görevlendirileceğini belirten Ahmet Arslan, “Uçaktaki hava polisi ‘emniyet mensubu’ olacak. İçişleri Bakanlığımız da özellikle Sivil Havacılık Güvenlik Programı kapsamında gerekli çalışmayı yapıp, ona göre eğitimini almış, uçağı, uçaktaki işlemleri ve havacılık prosedürlerini bilenleri hava polisi olarak görevlendirecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı