Gazete Vatan Logo

İlk Türk malı kuş radarı

Atatürk havalimanı’nın korkulu rüyası kuşlar için kalıcı bir çözüm bulundu. TÜBİTAK’la ortak üretilen KUŞRAD’la uçakları tehdit eden kuşların konumları belirlenecek ve buna önlem alınacak

İlk Türk malı kuş radarı

Havalimanlarında uçakların iniş ve kalkış yaptığı sırada yaşanan ve uçuş güvenliği için büyük risk oluşturan kuş çarpma olaylarının önüne geçmek için hazırlanan Kuş Tespit Radarı’nın (KUŞRAD) ilki Atatürk Havalimanı’nda hizmete girdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirilen KUŞRAD’ın Atatürk Havalimanında kullanılmaya başlanması üzerine yapılan açıklamada şöyle denildi: TÜBİTAK ile ortak geliştirilen ve Türkiye’nin ilk Milli Kuş Tespit Radarı unvanına sahip olan KUŞRAD, 6 yıl süren geliştirme süreci sonunda yatay ve dikey radarlar marifeti ile kuş tespiti konusunda çok önemli bir görevi yerine getirecek.

Haritaları çıkarılacak

Havalimanlarında uçakların iniş ve kalkış yaptığı sırada yaşanan ve uçuş güvenliği için büyük risk oluşturan kuş çarpma olaylarının, KUŞRAD ile büyük oranda azalması ve uçuş emniyetini daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Havalimanı civarından geçen göçmen kuşların istatistiklerini tutmak ve göç güzergâhları haritalarının çıkartılmasına yardımcı olmak maksadıyla geliştirilen KUŞRAD sistemi, hedef irtifasının tespitinde kullanılan 20 km dikey radar menziline sahip.”

Haberin Devamı