Gazete Vatan Logo

İlk Türk Blockchain konsorsiyumu geliyor

Uluslararası para transferini saniyelere indiren Ripple tabanlı teknolojiye Türkiye’den katılan ilk banka olan Akbank, şimdi de Türkiye’nin ilk Blockchain konsorsiyumu için kolları sıvadı. Türkiye’deki konsorsiyumun faaliyet alanı ticaretin finansmanı olacak

İlk Türk Blockchain  konsorsiyumu geliyor

Bitcoin’in icadı ile aynı anda hayatımıza Blockchain isimli yeni bir teknoloji girdi. Blockchain, en kısa tabir ile şifrelenmiş yapıya sahip dağınık bir veri tabanı demek. Yani Blockchain üzerinden bir işlem yapıldığında yüzlerce farklı bilgisayarda o işlemin yapıldığı doğrulanıyor ve merkezi bir yapıya olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Sistemde sadece Bitcoin işlemleri yapılmıyor bankacılık, sigortacılık, perakende hatta sağlık sistemlerine ait her türlü işlem gerçekleştirilebiliyor. Ortaya çıkan veriler farklı kayıt merkezlerinde doğrulanıyor.

8 saniyede 2 milyon $

Dünyada Blockchain sistemine en hızlı adapte olması gereken sektör şüphesiz bankacılık. Çok sayıda teknoloji devi şimdiden kendi sektörlerindeki işlemleri bu sistem üzerinden yapmak için Hyperledger, Ethereum, Corda ve Ripple gibi sistemler üzerinden konsorsiyum oluşturuyor. Bunların en önemli örneklerinden biri uluslararası para transferinde kullanılan ve Swift’e alternatif olan Ripple. Şu anda dünyada 100 banka bu konsorsiyuma katılmış durumda ve Türkiye’den katılan tek banka Akbank. Bu teknolojiyle Türkiye’deki A kişisinden Japonya’daki B kişisine 2 milyon dolar para transferi şu anda 8 saniyede sorunsuz şekilde yapılabiliyor. Swift sisteminde bu işlemler 2-3 gün sürebildiği gibi bir de çok sayıda işlem maliyeti ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Finansmana yeni model

Akbank şimdi de Türkiye’de ilk Blockchain konsorsiyumunun kurulmasına öncülük ediyor. Blockchain teknolojisinin varlık transferinin bir aracıya ihtiyaç duymadan gerçekleşmesine imkan tanıdığını söyleyen Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Blockchain ile bir bilgi çok sayıda merkezde kayıt altına alınıyor. Bir ihracatçı, ihracat yapmaya kalktığında onlarca farklı kuruma yüzlerce farkı belge sunup onay almak zorunda. Biz de Türkiye’de ticaretin finansmanını kolaylaştıracak işlemleri azaltıp maliyetleri düşürecek Blockchain tabanlı bir konsorsiyum üzerinde çalışıyoruz. Bankalarla ve diğer 3’üncü şahıslarla görüşmelerimiz sürüyor. Zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain’de müşterilerimize birçok farklı alanda yenilikçi dijital sunmaya devam edeceğiz. Bu teknolojinin finans sektöründe para transferi dahil birçok alanda yeni bir dönem açacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Boynuz kulağı geçti

Ulutaş ayrıca “Bitcoin’in kendisi önemli değil, Blockchain önemli. Blockchain dünyada birçok işletmenin iş yapış şeklinde inanılmaz tasarruf ve hız sağlayacak bir şeydir. Bitcoin kulak Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur” dedi.

Fintechlere laboratuvar

Akbank’ın son dönemde üzerinde çalıştığı yeni bir proje de Akbank LAB. Akbank finansal teknolojileri buraya davet ederek daha da geliştirilmesini sağlıyor. Bu inovasyon merkezinde gelişen projelere mali destek sağlanarak hayata geçiriyor. Dünyanın isim yapmış fintechlerini davet ederek 3 ayda bir yeni proje geliştirdiklerini ifade eden Tolga Ulutaş, “Akbank LAB’de global standartlara uygun bir inovasyon uygulama modeli işletiyoruz. Danışmanlık, finans, bilgi teknolojileri ve pazarlama disiplinlerinden gelen merkezi bir ekip var. Bu sayede teknoloji destekli finansal hizmetleri ve yeni ürünleri bankaya kazandırırken en yeni teknolojileri de yakından izliyoruz” dedi.

Haberin Devamı