Gazete Vatan Logo

İlk trans diş hekimi

Kadınsı hareketlerinden dolayı iş başvuruları reddedilen Emrah K., erkek olarak gittiği Tayland’da ameliyatla kadın olup Türkiye’ye döndü. Pembe nüfus cüzdanı alan Emrah K. Türkiye’nin ilk trans kadın diş hekimi oldu.

İlk trans diş hekimi

Ailesinin ikinci erkek çocuğu olarak 42 yıl önce dünyaya gelen Emrah K. çocukluk yaşlarından itibaren kendini kadın olarak hissetti. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazanan Emrah K., üniversite yıllarında ailesine kendisini kadın gibi hissettiğini söyleyince evlatlıktan reddedildi. Emrah K. daha sonra Ece adını kullanmaya başlayarak bir arkadaşının evine yerleşti. Kendi imkanlarıyla okuduğu üniversiteden 2000 yılında mezun olan Emrah K, kadınsı hareketleri nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Bir klinikte işe başlayan diş hekimi, mesleğini yapabilmek için erkek gibi davranmaya, konuşurken sesini daha kalınlaştırmaya çalıştı. Görünümü ve hareketleriyle trans kimliğini saklayamayan Emrah K., hastalar ve klinik çalışanları tarafından ayrımcılığa uğradığını iddia etti. Tam anlamıyla bir kadın olmaya karar veren diş hekimi işi bırakarak ameliyat olmak için Tayland’a gitti.

Kadın oldu işten atıldı

Erkek olarak gittiği Tayland’dan kadın olarak Türkiye’ye dönen diş hekimi, tekrar eski kliniğinde hekim olarak işe başladı. Makyaj yapıp kadın gibi giyinen Emrah K., 2 yıl boyunca burada çalıştı. Hastaların kendisini gördüğünde kafalarının karıştığını belirten Emrah K., ikinci yılının sonunda gelen şikayetler üzerine patronu işten çıkardı. İşsiz kaldıktan sonra mesleğini yapabilmek için tüm engelleri ortadan kaldırmak isteyen Emrah K. pembe kimliğine kavuşabilmek için hukuk mücadelesi başlattı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne cinsiyetini ve adını değiştirmek için dava açan diş hekimi, 1.5 yıl süren davayı önceki gün kazandı. Mahkeme, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden kadın olduğuna dair raporu kabul ederek trans diş hekiminin Emrah olan adını Ece, erkek olan cinsiyetinin de kadın olarak nüfusa işlenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

İyi bir diş hekimiyim devletten görev bekliyorum

Diş hekimliğine devam etmek için mücadelesine devam edeceğini söyleyen diş hekimi, “Türkiye’de bir trans diş hekimi olduğu bilinsin istiyorum. En azından bir sonraki trans doktor ya da diş hekimi benim yaşadığım zorluğu yaşamasın” ifadelerini kullandı. Mahkeme kararının ardından pembe kimliğine kavuşacak olan Ece, ilk işinin Diş Hekimleri Odası ile görüşmek olduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk trans kadın diş hekimi olduğunu söyleyen Emrah K., “İyi bir diş hekimi olduğuma inanıyorum. Devlet hastanelerinde diş hekimliği yapmak için başvuruda bulunacağım” dedi.

Haberin Devamı