Gazete Vatan Logo

İlk sözü ‘Hoş geldiniz’ oldu!

Türkiye’nin ilk yüz naklinin yapıldığı tarihi operasyonda 4. gün de sorunsuz geçti. Yüz nakli yapılan Uğur Acar ilk kez konuştu ve ziyaretine gelen doktorlarına “Hoş geldiniz” dedi.

Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşen tarihi operasyon 4. günü de sorunsuz olarak geride bıraktı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastikve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, “Hoş geldin yeni hayatına Uğur demek isterken, kendisi bizden önce davranarak bize ’Hoş geldiniz’ dedi. Sesi biraz boğuktu ama bizim için çok yeterliydi. Uğur susadığını, acıktığını anlatıyor. Yüzünde küçük küçük sakalları çıkmaya başladı. Bir iki gün sonra sakalları daha net görülecek. Uğur tele-vizyonda kendisiyle ilgili yayınlanan haberleri izlemenin bir problem olmayacağını ifade etti ve morali çok iyi” dedi. Ahmet Kaya’nın ailesinin Uğur Acar’ı yüzündeki ödemin inmesini ardından görebileceğini belirten Özkan, kol nakli yapılan Atilla Kavdır’ın sağlık durumunun iyi olduğunu, endişelenecek bir şey olmadığını ve Kavdır’ın yoğun bakım ünitesinde birkaç gün daha izleneceğini söyledi.

Psikolojik destek başlıyor

Nakil yapılan Uğur Acar ve Atilla Kavdır’a bugünden itibaren psikolojik destek de verilmeye başlanacak. Psikolojik destek sürecini ise daha önce organ ve uzuv nakillerinde hastaların değerlendirilmesi ve desteklemesini yapan Akdeniz Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici başkanlığındaki bir ekip yürütecek. İki gündür Uğur’la görüşen Prof. Geçici, “Dün konuşamıyordu, bugün kendini ifade edebiliyor. Şaka bile yaptı. Halini, hatırını sorduk, bunlara cevaplar verdi. Çok güzel ve net cevaplar verdi. Bu açıdan çok olumlu, kendisini çok iyi gördüm. Şu anda herhangi bir problem, sıkıntı bildirmiyor. Bundan sonraki süreçte daha sık görüşerek Uğur’u takip edeceğiz. Psikolojik açıdan hayata daha sıkı tutunması için elimizden geleni yapacağız. Uğur’un aynaya ne zaman bakacağına ise kendisiyle birlikte karar vereceğiz” dedi.

Genelkurmay Başkanı, gaziler için aradı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in dün sabah kendilerini aradığını söyleyen Özlenen Özkan, “Genelkurmay Başkanımız yurt dışındaymış. Kendisi bizi daha önce aramak istemiş. Bugün Ömer Hoca’yla konuştu. Gururlandığını, yaptığımız operasyonların gazilerimiz için de bir ümit kapısı olduğunu söyledi. Gazilerimiz için GATA’yla iş birliği yapabiliriz” dedi.

‘Babama çok fazla benziyor’

Ahmet Kaya’nın yüzü, kolları ve bacaklarını bağışlayan kızı 19 yaşındaki Leyla Kahveci ise son günlerde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ömer Hoca, Uğur’un yanına ilk olarak beni alacağı sözünü vermişti. Bir iki güne kadar görebilirim diye umut ediyorum. Uğur’un fotoğraflarını gördüm. Babama çok benziyor. Zaten yüz hatları babam gibiydi. Babama benzeyen birinin yaşaması bizim için korku yerine sevindirici bir hadise. Bu duyguyu ifade edemiyorum ama merak içindeyim. Bazı kişiler ‘babanızı yaşarken öldürdünüz’ dediler. Ama bu doğru değil. Babamın ameliyata girerken zaten kalbi durmuştu. 17-18 gündür uyuyamıyorum. Ailecek hepimizin psikolojisi bozuldu. Bende psikolojik destek alacağım. Karşılaştığım bir çok kişi hayır duası ediyor. Bu beni rahatlatıyor. Biz günah değil sevap işledik. Ben organlarımı bağışlayacağım.”

Yeni hedefi ‘ütopik’ nakil

Prof. Dr. Ömer Özkan, hedef büyüttü. Yeni hedefinin ’ütopik’ bir nakil olduğunu söyleyen Özkan, naklin ne olacağı konusunda sır vermedi.

ÇİFT kol ve rahim nakillerinin ardından, gerçekleştirdikleri yüz nakliyle yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın konuştuğu ekibin başındaki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, sürecin tamamlanmasının ardından ’ütopik’ bir nakil planladığını açıkladı. ’Ütopik’ olarak nitelendirdiği yeni çalışmasıyla ilgili şu an için bilgi veremeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Özkan, “5 sene önce rahim nakli de bize ütopik geliyordu. Şu an aklımda olsa bile, o çalışmayı yapmayacağım. Rahim nakli yapılan kadının bebeğini kucağına alması, yüz nakli yapılan hastanın da tamamen iyileşmesinden, tahminen 1- 1.5 yıl sonra yeni çalışmayı ele alacağım” dedi. Beyin dahil tüm uzuvların nakledilebileceğini söyleyen Özkan, hangi uzvu nakletmeyi planladığına ilişkin soruya ise ısrarla “Hayır, söyleyemem” karşılığını verdi. Prof. Dr. Özkan, rahim naklinin 1- 1.5 yıl, yüz naklinin de en az 1 yıl daha vaktini alacağına işaret ederek, “Bunların bir tanesinin takibi bile çok yorucudur. Uzun süre şehirden ayrılamıyorsunuz, tatil yapamıyorsunuz. Çok büyük bir yük altındayız. Onları tamamlamamız lazım. Yüz ve rahim ameliyatları yüzünden Antalya’dan uzun süre ayrılamayacağım” dedi.

Türk hastalarına ‘Acem kanı’ geliyor

ANKARA - Sağlık Bakanlığı’nın yabancı doktorlara çalışma izni vermesinin ardından İranlı doktor ve hemşirelere kapısını açan Türkiye, İran’la kritik bir anlaşmayı daha hayata geçirecek. Türkiye, İran’la hem uzman doktor ve heyet değişimi yapacak hem de organ ve kan nakli yapacak. İran ve Türkiye anlaşma çerçevesinde, tıp ve eczacılık uzmanlarının eğitimi, temel sağlık hizmetleri, aile hekimliği, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, sağlık hizmetleri yönetimi, sağlık alanında bilimsel faaliyetler, kan transfüzyonu ve kan ürünleri, organ nakli gibi alanlarda işbirliğini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı