Gazete Vatan Logo

İlk ‘sinir taşıma’ ameliyatıyla sesine kavuştu

Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen “gırtlağa sinir taşıma” operasyonu, 3 yaşından beri ses teli felci ile mücadele eden Güven Enes Çakır’ı 19 yaşında sesine kavuşturdu.

İlk ‘sinir taşıma’ ameliyatıyla sesine kavuştu

HÜ Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Yılmaz, dünyada daha önce uygulanan “gırtlağa sinir taşıma” operasyonunu Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yılmaz, ses teli felcinin, görülme sıklığı yüksek bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Hasta 19 yaşındaki Güven Enes Çakır da, çocukluk döneminde yapılan kalp ameliyatı sonrasında tek taraflı ses teli felci ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, gencin gırtlağının sol yarısını kullanamadığını ifade etti. Yılmaz, “Bağıramıyordu, sesini özellikle kalabalık ve gürültülü yerlerde kimseye duyuramıyordu. Zaman zaman yediği ve içtiği şeyler ciğerine kaçabiliyordu” diye konuştu. Ameliyat tekniği hakkında bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:

Hastamızın gırtlağına bir sinir taşındı ve hastanın gırtlağını besleyen sinire bu dikildi. Yani, hastamızın boynunda bulunan sinirlerinden biri kesilerek, gırtlağın sinirine mikrocerrahi yöntemiyle dikildi. Bu sinir iyileşecek, günde yaklaşık 1 milimetre ilerleyecek. Yani 3-6 ay sonrasında hastanın sesinin daha iyi ve güçlü olduğu görülecek ve yaklaşık bir yıl sonra da sesinin tamamen normal olması bekleniyor.

Haberin Devamı