Gazete Vatan Logo

İlk raundun galibi Hillary

Başkanlık seçimleri öncesi televizyonda karşı karşıya gelen Clinton ve Trump, ekonomiden ırkçılığa kadar pek çok konuda kozlarını paylaştı. 100 milyon kişinin izlediği tartışmanın galibi Clinton oldu

İlk raundun galibi Hillary

ABD’de Demokrat Parti’li Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, 8 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesi ilk kez televizyon tartışmasında kozlarını paylaştı. İki aday istihdam, ırklar arası ilişkiler ve Irak Savaşı gibi konuları hararetli bir şekilde ele aldı.

Ekonomi politikaları ile başlayan tartışmada Clinton, sadece üst sınıfın değil herkesin yararına bir ekonomi inşa edilmesini, yeni istihdamlar yaratılarak, gelir artışı ile orta sınıfın güçlendirilmesini savundu. Trump ise mevcut vergi sisteminin ve düzenlemelerin Amerikan firmalarının ülkeden gitmesine neden olduğunu ileri sürerek, “İstihdam kaynaklarımızın bizden çalınmasına engel olmalıyız. Yüzlerce şirket işçileri çıkarıp başka ülkelere gidiyor” dedi.

‘İkimiz de açıklayalım’

Clinton, Trump’ın sunduğu vergi sistemiyle ABD’nin borcunun 5 trilyon dolar artacağını, 3 milyon kişinin işini kaybedebileceğini ve yeni bir ekonomik krizin yaşanabileceğini öne sürdü. Rakibinin gelir beyanında bulunmamasını da eleştiren Clinton “Belki de federal vergileri ödemedi ve Amerikan halkının bunu bilmesini istemiyor” yorumunu yaptı. Trump ise, Clinton özel elektronik postalarıyla ilgili soruşturma sırasında silinen 33 bin elektronik postayı açıklarsa, kendisinin de vergi kayıtlarını açıklayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Silah vurgusu

Irkçılığın ülkede hala önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Clinton, “Toplumlar ve polis arasındaki güveni yeniden inşa etmek zorundayız” dedi. Silahların genç siyahların ölümünün ana sebeplerinden birisi olduğuna dikkati çeken Clinton, rakibini de ırkçılık yapmakla itham etti. Suçlamaları reddeden Trump, yıllardır hem siyahlar hem de Hispaniklerle çok iyi ilişkiler kurduğunu savundu.

Clinton, Trump’ın siyasi çıkışını ilk siyah başkan olan Obama’nın ABD dışında doğduğunu öne sürerek yaptığını hatırlatırken, milyarder iş adamı,”Obama’nın doğum belgesini ibraz etmesini isteyerek iyi bir iş yaptığıma inanıyorum” diye karşılık verdi.

‘Kadın düşmanısın’

Clinton, kadınlara yönelik ayrımcı açıklamalarıyla bilinen Trump’ı ‘kadın düşmanı’ olmakla da suçladı. Trump’ın güzellik yarışmasına katılan Latin kökenli Alicia Machado’ya ‘Miss Piggy’ (Susam Sokağı’ndaki domuz karakteri) ve Latin kökenli kadınlara ‘temizlikçi kadın’ dediğini hatırlatan Clinton, “Bu adam kadınlara domuz dedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘30 yıldır uğraşıyorsun’

Irak’ın işgaline en başından beri karşı olduğunu vurgulayan Trump, bu politikanın Ortadoğu’yu kaosa sürüklediğini savundu, ancak Clinton bunun gerçek olmadığını söyledi. Obama ve Clinton’ın Irak’tan ani çıkış kararının güvenlik açığı oluşturduğunu belirten Trump, “Biraz asker kalsa DAEŞ’in güçlenmesi engellenebilirdi” dedi. Trump, Clinton’a hitaben, “DAEŞ küçük bir bebekken sen dışişleri bakanıydın. Önleyemediniz, bu hale geldi” ifadelerini kullandı. Trump rakibine ayrıca, “30 yıldır bu işi yapıyorsun” diye yüklendi.

Rakamlarla münazara

New York kentindeki Hofstra Üniversitesi’nde gerçekleştirilen münazarada bir ilk de yaşandı. ABD’de tarihinde ilk kez 100 milyon izleyici tartışmayı canlı olarak takip etti.

Haberin Devamı

CNN’e göre, ilk turun galibi Clinton oldu. Kanalın yaptığı ankete katılanların yüzde 62’si Clinton’ı tartışmanın galibi ilan etti. Trump’ın kazandığını düşünenlerin oran ise yüzde 27’de kaldı.

Münazarada rakibinin sözünü kesme konusunda Trump Hillary’ye fark attı. Trump, 90 dakikalık tartışma sırasında 71 kez Clinton’ın konuşmasını böldü, Clinton ise 41 kez Trump’ın sözünü kesti.

Twitter’dan yapılan açıklamaya göre Clinton-Trump tartışması bugüne dek hakkında en fazla paylaşım yapılan münazara oldu. Münazara ile ilgili paylaşımların yüzde 62’sinin Trump’la ilgili olduğu belirtildi.