Gazete Vatan Logo

İlk raund Zuma’nın

Güney Afrika’da yine kriz yaşanıyor. Devlet Başkanı Zuma’nın Maliye Bakanı Gordhan’ı yurt dışından acil olarak geri çağırması piyasayı gerdi. Para birimi rand yüzde 3 geriledi

İlk raund Zuma’nın

Güney Afrika’da 2 yıl önce patlak veren Maliye Bakanı krizi yeniden hortladı. 2015’te 5 günde iki Maliye Bakanı değiştirerek dikkatleri çeken Devlet Başkanı Jacob Zuma yine piyasaları sarstı. Zuma, Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ı yurt dışında yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen bir tanıtım turundan acil olarak ülkeye dönmesi çağrısı yaptı.

Bu sürpriz gelişme, Gordhan’ı bir istikrar göstergesi olarak gören yatırımcılar arasında endişeler oluşmasına ve kabinenin yeniden düzenleneceği söylentilerine neden oldu. Zuma’nın ofisinden Gordhan’ın geri çağırıldığı açıklaması yapılması üzerine Güney Afrika randı dolar karşısında

10 Kasım’dan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3’ün üzerinde kayıp yaşadı. Güney Afrika tahvilleri düşerken bankacılık hisseleri de yüzde 3’ten fazla değer kaybetti.

Son sözü patron söyler

Pravin Gordhan, Jacob Zuma’nın çağrısına uyarak ülkesine dönerken, yerel basın Maliye Bakanı’nın görevden alınmasının iktidar partisinde onaylandığını belirtti. Gordhan yaptığı açıklamada, “Başkan benim patronumdur, o yüzden geri dön derse ben geri dönerim” dedi. Gordhan görevden alındığını belirten haberler hakkındaki sorulara da “Bekleyip görelim” cevabını verdi.

Haberin Devamı

ANN7 televizyonunun kaynaklara dayandırdığı habere göre, Güney Afrika’nın iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin en üst düzey 6 lideri Gordhan’ın görevden alınmasını onayladı. Zuma’nın Gordhan’a seyahatini yarıda keserek ülkeye dönme emri vermesi uzun süredir güç mücadelesinde olan ikilinin arasındaki çekişmenin artık kaçınılmaz bir dönüm noktasına ulaşmış olabileceği kaygılarını artırıyor.

Yolsuzluk iddiaları

Güney Afrika Mahkemesi Gordhan’ın, bankaların Zuma’nın arkadaşları olan Gupta Kardeşler’in şirketleriyle iş bağlantılarını kesmelerine dair kararlara kendisinin karışamayacağına dair tespit kararı verilmesi talebi konusunda bugün karar verecek. Zuma, geçtiğimiz yıl Güney Afrika Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun Ajay, Atul ve Rajesh Gupta kardeşlerin kendisi üzerinde aşırı etkiye sahip olduğu iddiasıyla bir soruşturma açılmasını istemesi üzerine gittikçe artan bir baskı altına girmişti.

Haberin Devamı