Gazete Vatan Logo

İlk meclis ilk yemin!

Türkiye’nin geçtiği yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Meclisi toplandı, 27’nci Dönem 1’inci Yasama yılı dün başladı. 600 milletvekili yemin etti. İlk yeminini eden yeni vekiller son derece heyecanlıydı. Açılış konuşmasını yapan TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, birlik mesajı verdi

İlk meclis ilk yemin!

16 Nisan 2017’de yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçen Türkiye, ilk seçimleri de geçen 24 Haziran’da gerçekleştirdi. Seçimle belirlenen yeni Meclis de dün ilk kez toplandı. Böylece TBMM Genel Kurulu’nda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı başlamış oldu. TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı.

Yasama-yürütme ilişkisi

Açılış konuşmasını yapan TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, TBMM’de iktidar ve muhalefet parti milletvekillerine, “birbirimizi anlayalım” çağrısı yaparken, “Bir olursak, beraber olursak, başaramayacağım ve üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur” dedi. Durmuş şöyle devam etti: 27’nci Yasama Dönemi’yle birlikte ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemine geçmektedir. Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yasamayla yürütme erkleri arasındaki ilişki, anayasal düzenlemeler ve uygulamada karşılaşılacak sorunlara bulunacak pratik çözümlerle şekillenecektir.

Haberin Devamı

En yaşlı ve en gençler...

Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis’in en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Ayakta kaldılar

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.

Bu kez motoruyla geldi

Milletvekili kaydını yaptırmak için Lamborghini marka otomobiliyle Meclis’e gelen AK Parti Sakarya Milletvekili milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, dünkü yemin törenine ise motosikletiyle geldi. Kask takmayı ihmal etmeyen Kenan Sofuoğlu, hayranlarıyla fotoğraf çektirdi.

Engelli vekili uğurladılar

Ak Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu üyeleri Kızılay’daki genel merkez binası önünden, otobüsle yemin töreni için TBMM’ye geldi.

Haberin Devamı

CHP’nin adayı belli değil

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te yemin etti. Kılıçdaroğlu kürsüye ilerlerken CHP sıralarındaki vekiller ayağa kalkarak alkışladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de Kılıçdaroğlu’nu alkışladığı objektiflere yansıdı. Bu arada CHP’nin Meclis Başkanlığı için adayının belli olmadığı, adayın Kılıçdaroğlu’nun parti kurmaylarıyla yapacağı görüşmenin ardından açıklanacağı öğrenildi.

İYİ Partililer’den Bahçeli’ye ilgi...

SOHBET ETTİ

Dün Meclis’teki en ilginç kareyi MHP lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Partili Koray Aydın verdi. Bahçeli ve Aydın samimiyetle tokalaşıp uzun uzun sohbet etti.

ELİNİ ÖPTÜ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz da Bahçeli’nin yanına gidip, selamlaştı ve elini öptü. Bir süre sohbet eden Arkaz ve Bahçeli, daha sonra Genel Kurul Salonu’ndan çıktı.

Babalar ve oğulları...

Dün Meclis’te iki baba oğul vardı. AK Parti İstanbul milletvekili Ahmet Mücahit Arınç’ın yemin törenini babası TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da izledi. Arınç’a eşi Münevver ve gelini Yeliz Arınç eşlik etti. AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar’ın yeminini de babası İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar ilgiyle takip etti.

Haberin Devamı