Gazete Vatan Logo
Magazin İlk Kürtçe şarkı yarışması başladı!

İlk Kürtçe şarkı yarışması başladı!

TRT Şeş'teki canlı yayınla izleyicisine merhaba dedi...

İlk Kürtçe şarkı yarışması özelliğini taşıyan müzik programı Strana Xwe Bêje (Sen Türkünü Söyle) TRT Şeş'teki canlı yayını ile izleyicisine merhaba dedi. Pop Star yarışmasının benzeri olan yarışmanın ilk programına Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de izleyici olarak katıldı. Elemeleri Türkiye’nin birçok ilinin yanı sıra Almanya, İsveç ve Irak’ta yapılan yarışmada birinciye ev hediye edilecek.

TRT'nin Kürtçe kanalı Şeş (6), Strana Xwe Beje (Türkünü Söyle) isimli şarkı yarışmasıyla seyircinin karşısına çıktı. Yarışmacılar, Türkiye'nin 7 bölgesinin yanı sıra Irak-Erbil, Almanya-Berlin ve İsveç-Stockholm'deki elemelerin ardından belirlendi. En iyi Kürtçe parça söyleyen 16 kişi finale kaldı. Yarışmacılar söylediği şarkılarla izleyenleri adeta büyüledi. Kürtçe bilmeyen izleyicilere simültane Türkçe çeviri yapıldı. Sait Yusuf, Kadir İpek ve Yekpun’un jüri üyeliğini yaptığı yarışmada, jüri puanları ve seyirci sms’leri ile birinci belirlenecek. Yarışmanın starına TOKİ'nin desteği ile bir ev hediye edilecek. Ayrıca yarışmacılara araba gibi çeşitli hediyeler dağıtılacak.

Yarışmaya Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinden katıldığını belirten Maria Çakmak, çok mutlu olduğunu söyledi. Heyecanlı olduğunu belirten Çakmak, birinci olmak gibi bir hedefinin olmadığını aktardı.o

Kürtçe hard rock şarkı söyleyerek dikkatleri üzerine çeken İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Abdullah Alur ise, “Amacım alternatif hard rock müzik yapmak. Bunun için önümde uzun bir yol var. Önümüzdeki 10 yıl içinde modern rock müzik yapmayı düşünüyorum. Bu aşamaları teker teker geçeğim” diye konuştu.

Yarışmada insanların kendi dillerinde şarkı söyleyebilmesinin Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını belirten sunuculardan Berfin Türkan, “İnsanlar kendi dillerinde star olabilecekler. Bu da olumlu ve güzel bir şey” ifadelerini kullandı.

Yarışmanın özel kanallardaki yarışmalarla kıyaslanmaması gerektiğini ifade eden Berdan Mardini, “Yarışma bir mesaj veriyor. Program barışın ve kardeşliğin sembolüdür. Diğer yarışmalar pop star’dı. Albümler yapılıyordu. Burada albüm yapma değil de, onlara bir şey kazandırma var. Onlara ev hediye ediliyor” şeklinde konuştu.
Programı ilgiyle izleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker ise, böyle bir program yapan TRT Şeş yetkililerine teşekkür etti.

Haberin Devamı