Gazete Vatan Logo

İlk kez konuştu!

Kur teşviğiyle Koç’un otomotiv cirosunun 10 milyar doları geçmesi bekleniyor

Otomotiv şirketleri, pazardaki sürpriz canlılığı görünce hedef büyüttü. Türk otomotiv sektöründe üretim ve ihracatın yarısını gerçekleştiren Koç Holding, 2010’da otomotiv cirosunu yüzde 10’un üzerinde, üretim ve ihracatını ise yüzde 15-20 oranında artıracak. Hedeflerini revize eden grup, otomotivde 10 milyar doların üzerinde satış gelirine koşuyor.

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı ilk kez konuştu...

Tofaş, Ford Otosan, Otokoç, Koç Fiat Kredi gibi şirketler ile 20’ye yakın markanın tepe yöneticiliğini yapan Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, “Pazarda bu yıl hiç kimsenin beklemediği bir hareketlilik yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni teşvik. Kur teşviği, yani euronun düşük kalması araçların fiyatını cazip kıldı. Bir de taşıt kredisi faizleri çok düştü. Kimse bu pazarı öngörmediği için stoklar tükendi” açıklamasını yaptı.

Alfa Romeo Giulietta’nın Milano’daki uluslararası lansmanında sorularımızı yanıtlayan Çimen, Nisan’da satışların 55 bin, Mayıs’ta da 65 bin adet gerçekleşmesi halinde toplam otomotiv pazarının 650-700 bin adetlere doğru gidebileceğini söyledi.

Hedefler büyüdü

Pazardaki hareketliliğe paralel olarak satışlarının artacağını ifade eden Çimen, şunları kaydetti:

“Biz yılbaşında hesaplarımızı toplam pazarın 500 bin adet olacağı yönünde yapmıştık. Şimdi hedefleri revize ediyoruz. Tüm markalar ilk çeyrekte çok iyi performans gösterdi. Pazardaki artış oranına göre, Ford Otosan ve Tofaş’ın hedefleri de aynı miktarda yukarı çıkacak.”

2009’da Koç Holding’in otomotiv şirketlerinin cirosunun 9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Cenk Çimen, 2010’da bu rakamın 10 milyar doların üzerine çıkacağını kaydetti.

Böylece otomotiv grubu, Koç Holding’in cirosunun yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştirmiş olacak.

Fabrika çalışanları Bursaspor’a ‘Sponsor olalım’ diye bastırıyor

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır ile Milano’daki sohbetimiz sırasında söz dönüp dolaşıp, futbola geldi. Pandır, “Hangi takımı tutuyorsunuz?” sorumuza ilk önce “Biz yöneticiler, siyasi ve spor tercihimizi pek söylemeyiz” cevabını verdi. Ancak daha sonra ısrarımıza dayanamayarak, “Rahmi Bey’in (Koç) takımını tutuyorum” dedi. Ali Pandır, küçüklüğünün Beşiktaş Kulübü’nün yer aldığı Akaretler’de geçtiğini, efsane Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba’nın sık sık evlerine ziyarete geldiğini sözlerine ekledi. Fabrikanın bulunduğu Bursa şehrinin takımının şampiyonluğa gittiğini hatırlatmamız üzerine ise Pandır, “Sormayın, fabrikada çalışanlar ’Bursa’ya sponsor olalım’ diye bastırıyor. Ama Fiat olarak her kulübe aynı mesafede olmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin toplam üretiminin yarısı Koç Holding’ten

KOÇ Holding Otomotiv Grubu, 2009 üretimini yüzde 7.9 artırarak 561 bin adede ulaştırdı. İhracatı ise yüzde 16.7 artışla 437 bin 595 adet oldu. Grup, Türkiye’nin otomotiv üretiminin yüzde 50’sini, ihracatının da yüzde 47’sini gerçekleştiriyor.

FİAT’IN YENİ MODELİNİ TÜRKLER TASARLIYOR

SON dönemde Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık veren Tofaş, Fiat’ın yeni modeli için çalışıyor. Ar-Ge bölümünde 450 personelin çalıştığını ve son 3 yılda 3 tane proje yapıldığını anlatan Ali Pandır, “Fiat Linea ile başlayan süreci Minicargo projesi takip etti. Son olarak yeni Doblo’yu hayata geçirdik. Şimdi yeni projelere kadar olan 1 yıllık süreçte oluşan boşlukta kendimizi daha da geliştirme fırsatını değerlendiriyoruz. Tofaş Ar-Ge bölümünden 80 mühendisimizi Fiat’ın başka uluslararası projelerinde geçici çalışmak üzere yönlendirdik” dedi.

Ford-Fiat rekabeti tüketiciye yarıyor

CENK Çimen, Koç Holding’in otomotiv alanındaki iki amiral gemisi Ford Otosan ile Tofaş arasında tatlı bir rekabet olduğunu söyledi. Çimen, “Ford ile Fiat, büyük bir yarış içindeler. İki markanın liderlik rekabeti ise tüketiciye yarıyor” diye konuştu.

DOBLO’NUN ABD YOLCULUĞU 100 MİLYON $’A PATLADI, İHRACAT ŞİMDİLİK ERTELENDİ

TOFAŞ’IN Amerika rüyası bir başka bahara kalıyor. Tofaş CEO’su Ali Pandır, yeni Fiat Doblo’nun ABD’ye ihracatı için fizibilite çalışmaları başladıklarını hatırlatarak, “ABD için fizibilite çalışmasını yaptık. Ama hafif ticari araç segmentinin gelişimi düşündüğümüz gibi olmadığı için şu an bekliyoruz. Doblo’nun ABD’ye ihracatı için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım gerekiyor. Bunu yapmak için de pazarda yüksek adetlerde satış yapmak lazım. ABD’de yıllık 15 binlik hafif ticari araç pazarı var. Bu ölçekte bir pazar için yatırım fizibıl değil. Bu nedenle oradaki pazarın gelişimini görmeliyiz” dedi.

Kalitede 170 fabrikayı sollayan Tofaş, Altın Madalya için yarışacak

DÜNYANIN en kaliteli Fiat fabrikası seçilen Tofaş, daha büyük sınava hazırlanıyor. Geçen yıl 170 Fiat tesisi içinde Gümüş Seviye’ye yükselen ilk fabrika olan şirket, Temmuz’da Altın Seviye’ye ulaşmak için ter dökecek. Fiat dünyasında Gümüş Seviye’ye ulaşan ilk fabrika olduklarını belirten Tofaş CEO’su Ali Pandır, “En büyük rakibimiz İtalya’daki Cassino tesisi bizden sonra Gümüş Seviye’ye geldi. Büyük rekabet içindeyiz” dedi. Pandır, Temmuz’da Fiat jürisinin Bursa’ya gelerek en üst nokta olan Altın Seviye için Tofaş’ı inceleyeceğini söyledi. Pandır, “İncelemeler sonucunda karar hemen açıklanacak. Altın Seviye’ye ulaşacak ilk Fiat fabrikası olacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Fiat ‘Haydi’ desin, Chrysler’in Türkiye’deki satışına 6 ay içinde başlarız

FİAT Grubu Başkanı Sergio Marchionne, 21 Nisan tarihinde Fiat ile yüzde 20’sine ortak olduğu ABD’li Chrysler arasında yapılacak sinerjiyi açıklayacak. Chrysler, önümüzdeki günlerde Avrupa’da Fiat çatısı altında faaliyet gösterecek. Peki bu yeni strateji Türkiye’ye nasıl yansıyacak? Koç Holding Otomotiv Gurubu Başkanı Cenk Çimen, bir otomotiv markasının hayatta kalabilmesi için satış volümünün çok önemli olduğunu söyledi ve ekledi: “Chrysler’in Fiat dışında Türkiye’de başka şansı var mı?”

Ali Pandır ise 21 Nisan’daki toplantıda net kararın çıkabileceğini belirterek, “Chrysler’le ilgili çalışmamızı yaptık. Fiat ’Haydi’ dese, 6 ay içinde Chrysler satışlarına başlarız” dedi.

Haberin Devamı