Gazete Vatan Logo

İlk kez görüntüleniyor

Antik kent Hasankeyf’in pek bilinmeyen ve görünmeyen yerlerinden biri olan kanyon...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Ilusu Baraj göleti altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesi’nin görünmeyen yüzü, ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri hayran bırakıyor. Hasankeyf mağaralarının arkasında yer alan 600 metre uzunluğundaki ve yer yer bir metre genişliğindeki kanyon, Hasankeyfin sadece mağara evleri ve kaleden ibaret olmadığını gözler önüne seriyor.

Antik kent Hasankeyf’in pek bilinmeyen ve görünmeyen yerlerinden biri olan kanyonu, Batman Turizm ve Tanıtım Derneği (BAT-DER) Başkanı Mehmet Ein Bulut bir grup fotoğrafçı ile gezdi. Mehmet Emin Bulut, yaklaşık 600 metre uzunluğunda olan kanyonun yüksekliğinin ise 200 ile 250 metre arasında değiştiğini, genişliğinin ise yer yer bir metre olduğunu söyledi. Hasankeyfi ziyaret eden milyonlarca yerli ve yabancı turistin pek bilmediği ve görmediği kanyonu, bazı meraklı turistlerin gezdiğini söyleyen Bulut şunları anlattı:

"Zaman zaman Amerika’dan bilim adamları gelerek kanyonu geziyor. Kanyona hayran kalıyorlar. Bu kanyonu gezmek için Amerika’dan geliyor. Ama bizim insanlarımız buraya geldiklerinde kaleden tarihi köprünün Dicle Nehrindeki ayaklarını fotoğraflıyor. Klasik birmanzara ile yetiniyor yerli turistler. Oysa yüzbinlerce yıl önce doğal bir şekilde oluşan bu kanyon eskiden bir su tayağı idi. Şimdi su buranın altından aşağı kaleye iniyor ve oradaki mağaralara doluyor."

Haberin Devamı